Wednesday, June 27, 2012

What to buy in Kuching, Sarawak

1. Ikan Terubuk Masin
Ikan Terubuk Masin yang dijual di Sarawak ini terdiri daripada Ikan Terubuk Tempatan dan Ikan Terubuk Import. Harga bagi ikan tempatan biasanya lebih mahal berbanding yang diimport. Ikan ini sebenarnya adalah ikan terubuk segar yang disapu garam bagi menjaga kesegarannya. Harga bagi setiap terubuk pula adalah bergantung kepada saiznya. Terubuk yang dibeli akan diletakkan ke dalam plastik dan dibungkus rapi ke dalam kotak untuk di bawa pulang ke semenanjung.

Terubuk masin di Pasar Satok
Pembeli dinasihatkan agar mengeluarkan terubuk tersebut daripada bungkusan sebaik sahaja sampai ke rumah dan membasuh bersih-bersih ikan tersebut bagi menghilangkan garam yang ada. Kemudiannya, terubuk tersebut direndam selama 20 minit dan disimpan ke dalam freezer. Apabila hendak masak, barulah dikeluarkan ikan tersebut 30 minit lebih awal. Ini merupakan tips yang diberikan kepada kami oleh penjual ikan terubuk di Pasar Satok. Masakan yang bersesuaian pula adalah Asam Pedas Ikan Terubuk, Masak Lemak Cili Api, Gulai Kuning atau boleh juga digoreng atau dibakar mengikut selera masing-masing.

2. Kek Lapis Sarawak

Terdapat pelbagai pengusaha kek lapis di Kuching ini antaranya Kek Lapis Dayang Salhah, Kek Lapis Liza, dan Kek Lapis Rabiah Amit. Saya sekeluarga biasanya akan membeli di Dayang Salhah sahaja kerana lokasinya yang mudah dicari. Ianya hanya terletak di seberang sungai atau boleh memandu sendiri ke sini.

Pelbagai jenis kek lapis yang boleh dicuba
Menurut pekerja disini, kek lapis yang paling mahal yang dijual disini adalah Kek Lapis India kerana menggunakan coklat Cadbury cair yang agak mahal harganya. Harga bagi kek lapis india tersebut ialah RM25 bagi sebiji kek. Kek lapis terbahagi kepada dua jenis iaitu yang menggunakan butter atau marjerin. Kek yang menggunakan butter lebih lembab dan lemak rasanya berbanding yang menggunakan marjerin. Pelbagai jenis kek lapis dijual disini dan pengunjung boleh mencuba semua jenis kek yang dijual disini seperti menjamu kuih muih di Hari Raya. huhu.. Antara kek yang menjadi pilihan kami ialah Cadbury, Dragon Cheese, Sisik Ikan, Lapis India, Sayang Sarawak dan Nur Kasih.

3. Sarawak Pepper
Sarawak Pepper yang kami beli di Bazar Waterfront, Kuching
Perkara ketiga yang perlu ada dalam senarai beli belah apabila melawat ke Kuching ialah Sarawak Pepper. Pelbagai jenis pepper yang dijual yang telah siap dibungkus di dalam plastik atau botol ada di sini. Harga bagi Lada putih kebiasaannya lebih mahal sedikit berbanding Lada Hitam.

4. Rempah Laksa Sarawak
Perencah Laksa Sarawak Hj Manan
Rempah Laksa Sarawak menjadi satu kemestian bagi saya setiap kali berkunjung ke Kuching kerana saya sekeluarga amat gemarkan Laksa Sarawak. Rempah pilihan kami sudah semestinya Rempah Laksa Sarawak Haji Manan yang dijual dengan harga RM3.50 sebungkus dan satu rempah boleh dimasak untuk 6 orang dewasa. Kadang-kadang saya memborongnya hingga 6 bungkus untuk dibawa pulang ke Kuala Lumpur. hehehe...

5. Pua Kumbu
Pua Kumbu sebagai hiasan dinding
Pua Kumbu ini pada suatu ketika dulu amat popular di kalangan pelancong yang berkunjung ke Sarawak. Selain boleh dijadikan alas meja, ianya juga boleh digantung di dinding ataupun sekadar perhiasan yang dihias mengikut kreativiti masing-masing. Harganya juga tidaklah mahal kalau sekadar ingin membawa pulang sebagai cenderehati buat ahli keluarga dan para sahabat.

6. Pasu Sarawak
Pasu Sarawak yang dibeli 5 tahun dulu sebagai cenderahati
Saya tidak pasti senarai ini masih relevan untuk dimasukkan disini. Seingat saya lima tahun yang lepas ramai juga yang membeli pasu sarawak untuk dibawa pulang ke semenanjung tetapi sekarang agak berkurangan berbanding dulu. Mungkin trend pasu sarawak sudah menjadi perkara biasa dan pelancong sudah mula inginkan kelainan dalam shopping list mereka.

7. Tikar Sarawak
Tikar Sarawak pelbagai corak dan saiz
Tikar Sarawak juga menjadi satu kemestian bagi pelancong yang pulang dari bercuti di Kuching. Selain harganya yang berpatutan dan kemasan yang cantik, pembeli diberi pilihan untuk membawanya pulang sendiri atau boleh juga dipos ke semenanjung menggunakan perkhidmatan Pos Malaysia. Pelbagai jenis corak dan saiz ada ditawarkan dan pembeli hanya perlu memilih dan tawar menawar harganya dengan penjual tikar sarawak ini.

8. Souvenier
Gula-gula lada hitam
Satu kemestian apabila berjalan ke mana-mana cenderehati seperti keychain dan magnetic fridge sering menjadi pilihan popular di kalangan para pelancong. Selain harganya yang murah, ia juga mudah dibawa dan tidak memerlukan ruang yang besar untuk dibawa pulang. 

keychain pelbagai corak
Tshirt juga menjadi pilihan pelancong sebagai cenderahati untuk diri sendiri selain membelikannya untuk kanak-kanak dan anak saudara. Jika inginkan kelainan sedikit, pengunjung boleh juga membeli gula-gula lada hitam yang rasanya pedas-pedas manis...

6 comments:

 1. salam..erm..ada jgak brg2 yg x berpeluang utk beli..mgkn di lain masa, kalau ada rezeki,bolehla pegi lagi dan beli..insya-Allah..huhu..

  ReplyDelete
  Replies
  1. huhu tula pasal. tu pun ada lg yang tak disenaraikan dalam list shopping tu..takpe insya Allah ada rezki lain kali boleh pergi lagi ke kuching sarawak...

   Delete
 2. Some people prefer to also include gambir Sarawak..for toothache medication..hehe

  ReplyDelete
  Replies
  1. a'ah gambir sarawak lupa nk letak dlm list tu.hehe..

   Delete
 3. nanti ade kesempatan kita pergi ye..

  ReplyDelete
  Replies
  1. insya Allah, satu hari nanti ada rezeki bolehla ke sarawak..hehe..

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...