Friday, January 13, 2012

Review : Medan Muara Ikan Bakar Tg Harapan, Klang

Muara Ikan Bakar Tanjung Harapan, Klang

Salam semua, baru-baru ini saya dan suami berkesempatan mengunjungi tempat makan seafood di Klang. Tempat ini telah kami kunjungi beberapa kali dan menjadi destinasi pilihan kami setiap kali ingin menikmati makanan laut dalam suasana santai dan mendamaikan bertemankan bayu selat melaka. Untuk ke tempat ini agak mudah. Sekiranya anda dari Kuala Lumpur, anda boleh menggunakan lebuhraya NKVE menuju ke Klang dan teruskan perjalanan anda menuju Pelabuhan Utara atau North Port. Kemudian, anda akan dapat lihat papan tanda ke Tanjung Harapan dan seterusnya ke Medan Muara Ikan Bakar ini.

Di Malaysia, selain Umbai di Melaka dan Tanjung Lumpur di Pahang, Tanjung Harapan di Klang ini juga menyajikan makanan laut yang sedap dengan harga yang berpatutan. Di sini, pengunjung berpeluang memilih sendiri pelbagai jenis ikan, ketam, sotong, udang mahupun kerang untuk dimasak menurut citarasa masing-masing.

Ketam masak bercili
Setiap kali berkunjung ke sini, hidangan wajib yang kami akan pesan ialah ketam masak bercili, sotong goreng tepung, ikan siakap stim atau ikan bakar dan kerang rebus. Kami jarang memilih udang kerana lebih menggemari udang goreng butter yang tidak ditawarkan cara masakannya di sini.

Sotong goreng tepung
Restoran ini dibuka bermula jam 5.30 petang sehingga lewat malam dan pengunjung kebiasaannya mula bertambah ramai selepas waktu maghrib. Pada ketika itu, tempat duduk jugak agak terhad dan pesanan pun agak lewat tiba dek kerana bilangan pelayan yang tidak menang tangan melayani pengunjung. Sedikit tips dari kami, sekiranya anda ingin mengunjungi restoran ini dan menikmati makanan laut di sini dalam suasana yang damai dan romantis, waktu yang paling sesuai ialah pada jam 6 petang. Selain boleh memilih meja yang anda sukai dan bilangan pengunjung yang belum ramai, anda juga berpeluang menikmati hidangan makan malam dalam suasana romantis ketika matahari sedang terbenam ditemani deruan ombak yang memukul pantai. Sungguh indah bukan? hehe..inilah pengalaman paling indah kami setiap kali menikmati makanan laut di sini...


Waktu operasi restoran ini

Thursday, January 5, 2012

Nostalgia : Pilihan Bersama


Salam sahabat semua...Agak-agaknya, ada tak diantara korang yang tak minat muzik? Rasanya, semua orang sukakan muzik tak kiralah apa jenis genre sekalipun. Zaman belajar dulu terutamanya zaman sekolah hampir tiap-tiap malam saya akan melayan lagu-lagu di radio. Zaman tu channel yang popular pun THR dan Radio Muzik yang mungkin tarafnya sama dengan channel Sinar.fm ataupun Hot.fm zaman sekarang ni.

Biasanya saya, kawan baik saya Ina dan kakngah akan berjaga malam dengan alasan kononnya untuk study tapi sebenarnya yang lebihnya bukan study sangat tapi hendak layan lagu-lagu di radio! Hehehe..Kami juga pada kebiasaannya akan bergilir-gilir; malam ni tidur di rumah kami manakala malam esok pula tidur di rumah Ina.

Saya masih ingat lagi hampir setiap malam kami akan pasang radio dan dengar Pilihan Bersama sampai pukul 12.00 malam. Masa tu deejay kegemaran ialah Muhammad Hj Hanafi. Lepas tu baru kami akan tukar ke channel lain pula iaitu stesen THR sebab nak dengar celoteh Isma Halil Hamzah.



Disebabkan selalu sangat dengar Pilihan Bersama, satu hari tu kitorang decide hendak buat permintaan lagu. Yela, asyik dengar permintaan lagu orang lain je kan..huhu..Jadi, kami pun hantar poskad dan hiaskan poskad tu cantik-cantik. Penerbit rancangan pula hanya akan siarkan lagu permintaan kita berdasarkan poskad yang terpilih. Disebabkan kami ni die hard fan (kunun) Ziana Zain, kami pun pilih dua buah lagu permintaan iaitu lagu Syurga Di Hati Kita dengan lagu daripada kumpulan Exists bertajuk Tersiksa Lagi Batinku. Hahaha..sendu betul lagu-lagu pilihan zaman tu! Maklum ler jiwangsss karattzzz...



Tunggu punya tunggu kami dah hampir putus asa yang poskad kami tidak terpilih dan pilihan lagu kami tidak akan disiarkan. Hampir setiap hari kami akan membelek suratkhabar di bahagian Hiburan dengan harapan lagu pilihan kami akan tersiar. Tup-tup satu hari tu masa belek-belek nak tengok pilihan siapa yang tertunai malam tu, adalah nama kami terpampang di suratkhabar tu sekali dengan lagu pilihan kami. Yahooooo seronok kemain masa tu. Malam tu selesai makan malam, kami bertiga siap menghadap radio dek kerana tak sabar-sabar hendak dengar pilihan lagu kami diputarkan di radio Muzik..

Fuhh kuat betul penangan radio zaman itu. Berbeza dengan sekarang, lagu-lagu sangat mudah didapati dengan adanya MP3 yang boleh dimuat turun atau dimainkan di laman sesawang. Zaman remaja kami dulu yang ada hanyalah kaset yang agak mahal harganya apatah lagi CD lagu yang berganda-ganda harganya. Kami hanya mengharapkan radio sahaja yang memutarkan lagu pilihan kami. Semuanya hampir berbelas tahun berlalu dan kini hanya tinggal sebagai nostalgia dan memori indah yang akan dikenang sampai bila-bila...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...