Tuesday, December 18, 2012

Pengalaman Melancong ke Jakarta dan Bandung

Assalamualaikum semua,
lama betul saya tak menjeguk blog ini dek kerana kesihatan yang tidak mengizinkan dan juga laptop yang buat hal minta direformat. Habis mood saya nak menaip cerita-cerita di sini. Banyak juga entry saya yang tertangguh yang belum sempat saya postkan lagi.


Kali ini saya nak berkongsi cerita terbaru dari Bandung dan Jakarta yang disertai oleh kami berlima iaitu saya dan suami, mama dan abah serta adik bongsu saya. Niat membawa adik bongsu saya berjalan-jalan timbul kerana dia tidak berkesempatan mengikuti kami ke Sarawak bulan Mei lepas dek kesibukan dengan exam pertengahan tahunnya di MRSM.


Bagi memujuknya, saya berjanji membawanya berjalan ke Bandung dan membawa sekali mama dan abah untuk bercuti ke luar negara. Nampak keterujaan adik saya yang pertama kali menaiki kapal terbang dan bercuti di luar negara. Alhamdulillah, hasrat membawa ketiga-tiga mereka tercapai ditambah pula saya dan suami juga yang pertama kali ke sini. Percutian 4 hari 3 malam ke Jakarta dan Bandung ini kami tempah melalui travel agent yang sama semasa kami melawat ke Medan tahun lepas iaitu Narasindo Tour.

28/11/2012 Jakarta-Bandung
Flight kami ke Jakarta menaiki KLM Airlines adalah pada jam 5.05 petang. Adik yang pertama kali naik flight nampak tenang dan teruja. Mana tidaknya, flight yang kami naiki adalah flight jumbo yang siap ada inflight entertainment lagi. Sempat jugalah melayan movies dan lagu-lagu sementara waktu.

keceriaan adik dalam flight
Kami selamat mendarat di Lapangan Terbang Jakarta jam 7.30 malam, tapi dek kerana urusan tuntutan bagasi yang lambat, kami terpaksa menunggu hampir sejam sambil berdiri. Kemudian, harus sekali lagi menunggu supir kami yang rupanya menunggu di pintu yang lain.

mama dan abah yang ceria menikmati makanan yang dihidangkan dalam flight
Selesai berjumpa supir yang bernama Sigit, kami menaiki Toyota Kijang/Innova dan terus ke Bandung dan singgah makan malam di Rumah Makan Sederhana 19 di hentian rehat lebuhraya menuju ke Bandung. Walaupun masih terasa kenyang dengan makanan dalam flight tadi, namun hidangan nasi padang dan teh tawar licin dihabiskan kami berlima.

Lauk masakan padang
Dalam perjalanan, kami berbual tentang perlawanan bola sepak antara Malaysia dan Laos yang sedang berlangsung di Malaysia. Saya sibuk menghantar mesej kepada kakak saya untuk mengetahui tentang perkembangan bola sepak. Jam 11.00 malam, kami tiba di Hotel Cemerlang, Bandung. Selesai check in, masing-masing yang kepenatan membersihkan diri dan berehat untuk aktiviti seterusnya keesokan harinya.

Hotel penginapan kami selama 2 malam di Bandung
29/11/2012 Bandung-Tangkuban Perahu
Selesai sarapan pagi di hotel, kami lihat supir sudah bersedia di hadapan lobi untuk membawa kami bersiar-siar untuk hari tersebut. Destinasi pertama kami pagi itu adalah ke Tangkuban Perahu, sebuah kawah gunung berapi yang terletak di Gunung Sunda Purba. Di sini terdapat 7 buah kawah dimana hanya satu kawah yang masih aktif manakala yang 6 lagi sudah tidak lagi aktif. Perjalanan dari Bandung mengambil masa kira-kira 45 minit dan cuacanya agak dingin dan sejuk tapi tidaklah sampai perlu memakai sweater.
abah bergambar kenangan di Tangkuban Perahu
Sebaik kami sampai di sini, ramai yang berkerumun untuk menjual pelbagai barangan mereka. Keadaan tersebut membuatkan kami agak rimas dan lemas sehingga tidak dapat menikmati sepenuhnya keindahan kawasan tersebut.

antara peniaga yang tidak jemu-jemu mengekori kami di Tangkuban Perahu
Kemana saja kami pergi pasti ada yang menghampiri untuk menjual barangan mereka yang rata-rata harga yang ditawarkan sungguh tidak masuk akal.

Pemandangan sekitar Tangkuban Perahu
Di sini juga ada disediakan kemudahan seperti surau dan toilet. Harga bagi menggunakan toilet adalah Rp2,000 bersamaan 70sen duit Malaysia, yang saya rasakan agak mahal berbanding dengan kemudahan yang ditawarkan. Kami menghabiskan masa di sini kira-kira sejam untuk bergambar dan berehat-rehat dan bertolak ke destinasi seterusnya iaitu di Ciater Hotspring.

Sebahagian pemandangan kawah gunung berapi
Ciater Hotspring adalah kolam air panas tempat kita merendam kaki. Sebaik masuk sahaja di sini, kami diekori oleh 2 orang lelaki yang berpakaian kuning yang menjual aiskrim. Dia berbual-bual sambil menawarkan diri untuk mengurut kaki yang kita rendam dalam air panas tersebut.

Ciater atau Sari Ater Hotspring
Kebetulan mama dan abah yang sakit kaki kerana banyak berjalan diurut oleh mereka. Sambil merendam kaki, abah menawarkan untuk belanja aiskrim untuk kami berlima termasuk supir kami.

Tukang urut sedang mengurut kaki abah
Kami makan aiskrim sambil merendam kaki di kolam air panas itu dan diminta merasa air kolam tersebut yang mempunyai 3 rasa. Ya, benar 3 rasa. Ada rasa masam, masin dan payau. Pelik tapi itulah hakikatnya.

Pemandangan sekitar kolam air panas
Selesai merendam kaki disitu, kami dicaj Rp260,000! Harga tersebut adalah untuk aiskrim Rp20,000 atau RM7 setiap satu dan urutan Rp70,000 seorang. Memang harga yang tidak masuk akal untuk harga aiskrim tersebut! Tetapi disebabkan sudahpun menerima perkhidmatan dan aiskrim tersebut maka kami terpaksa membayarnya.

Selesai di kolam merendam kaki, kami ke kebun strawberi untuk membeli strawberi yang boleh dipetik sendiri. Kami bayangkan tempatnya adalah seperti di Cameron Highlands tapi amat jauh berbeza kerana tempatnya hanyalah sebuah halaman yang sebesar halaman rumah, ada beberapa batas pokok strawberi sahaja.

Adik yang sedang posing sambil memetik strawberi
Oleh kerana teringin dan alang-alang sudah sampai, kami memetik strawberi dan dapatlah dikumpul sebanyak 1/2 kilogram. Cukuplah untuk kami makan dalam perjalanan sambil menunggu lunch. Harga bagi 100 gram strawberi adalah Rp7,000, lebih murah berbanding di Cameron Highlands yang menjualnya dengan harga RM30 sekilogram.

Restoran masakan sunda
Kemudian, kami singgah makan tengahari di Rumah Makan Saung Balibu yang menghidangkan makanan sunda. Inilah yang kami nantikan kerana makanan sunda terkenal dengan ikan gourami gorengnya. Kami dihidangkan dengan pelbagai jenis lauk termasuk ikan gourami ini.

Ikan gourami goreng yang terkenal di sini
Memang sedap dan enak sekali makanannya. Kebetulan di hadapan restoran ini ada sederet gerai buah-buahan. Sempat juga kami membeli sesikat pisang, buah alpukat (avocado) dan buah jeruk (limau). Harganya murah dan berpatutan.

Gerai buah-buahan berhadapan restoran
Setelah selesai lunch, kami pulang semula ke Bandung dan singgah di Rumah Mode. Di sini terdapat pelbagai barangan fesyen yang terkini seperti pakaian, beg tangan dan pelbagai lagi. Tempatnya cantik dan moden dihias ala Bali. Kami tidak membeli apa-apa disini, sekadar mencuci mata dan bergambar di sekitar kawasan ini.

abah dan mama bergambar kenangan di Rumah Mode
Satu pengalaman yang agak kurang menyeronokkan ialah tentang tandasnya. Setiap tandas mempunyai pintu tetapi tidak mempunyai dinding di belakangnya. Ini bermakna, orang sebelah boleh mengintai atau pergi ke bilik air sebelahnya melalui bahagian belakang yang tidak mempunyai dinding. Keadaan tandas dengan rekaan sebegitu menyebabkan ketidakselesaan kepada pengguna dimana mereka sepatutnya lebih prihatin dengan keadaan tersebut kerana majoriti penduduknya beragama Islam.

abah bergambar kenangan dengan supir kami, Sigit
Supir membawa kami ke destinasi seterusnya iaitu di The Summit, Jalan Riau. Di sini juga dijual barangan dengan rekaan dan fesyen terkini dan masing-masing sempat membeli sehelai seorang baju dan blaus sebagai kenang-kenangan. Harga barangan disini berpatutan dengan pilihan design yang agak menarik. Oleh kerana kepenatan, kami meminta untuk pulang dahulu ke hotel untuk berehat sebelum makan malam.

Lauk pauk di Restoran D' Cost
Jam 7 malam, kami minta untuk makan di Restoran D' Cost, tempat yang dicadangkan oleh Yani, kenalan yang kami jumpa sewaktu dalam penerbangan ke sini. Yani yang sudah 8 kali berkunjung ke Bandung mencadangkan kami mencuba masakan di restoran ini yang menurutnya sedap dan harganya berpatutan. Kami dihidangkan dengan ikan gurami masak asin, sayur kangkung, sotong goreng, ikan bakar, dan beberapa jenis lauk lagi.

antara menu yang disediakan disini
Pada pendapat kami, rasa makanan disini tidaklah sesedap seperti yang diharapkan. Kami ada order tomyam tapi rasanya seperti sup kosong sahaja. Memang jauh berbeza dengan apa yang biasanya kita makan di Malaysia. Selesai makan malam, kami pulang berehat di hotel untuk aktiviti keesokan harinya.

30/11/12 Bandung-Jakarta
Selesai bersarapan di hotel, kami check out dan supir membawa kami ke tempat yang tidak sabar-sabar kami ingin kunjungi iaitu di Pasar Baru. Pasar Baru ini adalah sebuah gedung beli belah yang terdiri daripada 7 tingkat.

Pasar Baru Trade Center
Ia menjual pelbagai barangan seperti kain batik, kain pelikat, kopiah, telekung solat, jubah dengan pelbagai saiz dan corak, kaftan, baju batik, kain pasang, souvenier bandung, beg tangan, luggage dan macam-macam lagi.

harga beg yang memang murah di Pasar Baru
Pendek kata, semua barangan untuk dijadikan souvenier ataupun untuk keperluan diri sendiri ada dijual di sini. Harganya memang sangat-sangat murah. Ada yang murahnya 4 kali ganda berbanding Malaysia!

antara fesyen kain pasang terkini
Supir kami memperuntukkan masa 3 jam untuk shopping disini, tapi oleh kerana leka dan seronok sangat membeli belah, kami minta tambah lagi sejam kerana masih ada yang belum dibeli. Disini, sempat juga kami membeli kain pasang, telekung solat, jubah, baju batik, kaftan, beg, souvenier bandung seperti tshirt, keychain dan magnetic fridge. Abah pula sempat membeli blazer yang memang berganda-ganda murahnya berbanding di Malaysia.

Selesai di Pasar Baru, kami singgah lunch di Rumah Makan Sederhana Nasi Padang. Dek kelaparan dan kepenatan shopping, habis licin lauk yang dihidangkan.

trademark nasi padang dengan lauk pauk yang disusun atur
Jus jeruk yang dihidangkan juga memang sedap sekali. Selesai lunch, di hadapan restoran terdapat orang menjual buah durian.

Gerai durian depan restoran
Oleh kerana teringin mencubanya, kami meminta penjual membuka sebiji durian. Isinya tidaklah sesedap mana tapi harganya mak aiii mahal giler. Rp55,000 sebijik, hampir RM20 kalau di Malaysia.

Di Kartika Sari, tempat menjual brownies
Kemudian, kami singgah di Kartika Sari di Dago, Bandung untuk membeli brownies yang dikatakan sedap disini. Harga bagi sekotak brownies ialah Rp44,000 dan tahan untuk seminggu manakala harga bagi brownies kukus pula agak mahal tetapi mempunyai tarikh luput hanya 3 hari sahaja.

antara pilihan brownies di Kartika Sari
Kami membeli brownies almond, chocolate chips dan cheese kerana menurut supir, ketiga-tiganya adalah yang paling popular di sini.

Brownies yang selesai diborong oleh kami, hehe
Selesai membeli brownies, kami meneruskan perjalanan ke Jakarta pula. Dalam perjalanan, hubby minta untuk singgah di Institut Teknologi Bandung (ITB) untuk melihat kawasannya kerana menurutnya ada beberapa kenalannya yang pernah belajar di situ.

Institut Teknologi Bandung
Perjalanan ke Jakarta mengambil masa lebih lama berbanding masa kami datang dahulu. Hampir 5 jam kami dalam kenderaan berbanding hanya 3 jam masa yang sepatutnya. Dengan jem yang hampir tidak bergerak, kami terlepas makan malam kerana kebanyakan restoran hanya beroperasi sehingga jam 9 malam sahaja. Oleh kerana perut yang tidak berapa lapar ditambah kami yang sudah amat keletihan, kami meminta supir membawa kami ke restoran makanan segera Mc Donalds sahaja. Selesai mengalas perut ala kadar, kami check in Hotel Orchardz, Jakarta untuk berehat dan packing barang-barang shopping di pasar baru pagi tadi memandangkan esok kami akan pulang ke Malaysia.

Di Lobi Hotel Orchardz
1/12/2012 Jakarta
Kami bersarapan di hotel yang menyediakan makanan yang agak kurang kena dengan selera kami. Sudahlah tempatnya bising, ruang merokok dan ruang tidak merokok pun hanya bersebelahan meja sahaja seperti tidak ada bezanya ruang yang tidak merokok itu kerana turut dicemari asap rokok yang berkepul-kepul. Memang sungguh tidak selesa sekali keadaan tersebut. Sudahnya, kami hanya duduk berbual di restoran itu sahaja sambil menunggu masa berlalu untuk check out dan bersiar-siar di Jakarta pula pagi ini.

Selesai urusan check out, supir membawa kami bersiar-siar melawat kota Jakarta. Kami singgah di Masjid Istiqlal, iaitu sebuah masjid yang terbesar di Southeast Asia yang boleh memuatkan kira-kira 120,000 orang jemaah. Kemudian, kami melewati kediaman Presiden Indonesia, dan singgah di Monas iaitu singkatan bagi Monumen Nasional.

Masjid Istiqlal, Jakarta
Monas merupakan sebuah menara yang terdapat pelantar diatasnya untuk melihat seluruh kota Jakarta. Kami tidak berkesempatan naik ke menara Monas dek kekangan masa. Kami hanya sekadar bergambar kenangan di padang merdekanya sahaja dengan  berlatarbelakangkan bangunan ini. Sempat juga membeli tshirt Jakarta disini dan harganya masih sama seperti harga tshirt yang dibeli di Bandung.

adik bergambar kenangan di Monas, Jakarta
Kami kemudiannya ke destinasi seterusnya iaitu Taman Mini Indonesia. Ianya merupakan sebuah tempat yang menempatkan rumah dan adat budaya dari 33 daerah di Indonesia. Bagi mengenali lebih dekat kebudayaan dan adat setempat memang sangat elok berkunjung ke sini.

Rumah Minangkabau di Taman Mini Indonesia
Disebabkan tempatnya amatlah besar dan rumah-rumah disusun mengikut peta Indonesia, kami hanya berkesempatan melawat kepulauan Sumatera dan bergambar di rumah Minangkabau (Padang), Batak dan Melayu (Medan) serta Acheh.

Rumah Batak Karo di sebelah kiri manakala Rumah Melayu di sebelah kanan
Rumah di sekitar kepulauan Jawa, Kepulauan Sulawesi dan Kalimantan kami hanya mengambil gambar dari luar sahaja.

Di Daerah Jawa Tengah, tempat kelahiran supir kami
Supir membawa kami mengenali tempat asal usulnya iaitu di Jawa Tengah dan sempat juga kami melihat replika candi Borubudur dan minum Es Dawet Ayu Banjarnegara atau dalam bahasa Melayunya Cendol! hehehe...

Inilah Es Dawet Banjarnegara aka cendol
Matahari semakin terik dan perut sudah mula kelaparan. Jalan pula jem dek kesibukan kota Jakarta dan kebetulan pula ada demonstrasi jalanan yang lebih menambahkan kesesakan.

Demonstrasi di Jakarta
Kami sampai di Restoran Salero Jumbo dan dihidangkan dengan masakan padang. Kali ini hidangannya agak istimewa kerana ada kari kepala ikan merah.

Ada pelamin di restoran ini utk bergambar kenangan
Selesai makan dan bergambar di sekitar restoran ini, supir membawa kami ke pusat membeli belah Mangga Dua.

Kari kepala ikan, menu istimewa kami tengahari itu
Jam semakin menghampiri 4 petang dan flight kami adalah pada jam 7.25petang. Melihatkan keadaan yang sesak untuk masuk ke pusat beli-belah tersebut kami mengambil keputusan untuk berpatah balik dan terus sahaja ke airport. Bimbang juga kalau-kalau kami terperangkap dalam kesesakan dan terlewat ke airport. Lagi pula, rata-rata shopping telah pun kami lakukan di Bandung. Kalau adapun yang ingin dicari mungkin sedikit sahaja yang tidaklah begitu penting berbanding kerisauan kami dengan kesesakan di Jakarta pada waktu itu.

Kami sampai di airport jam 4.30 petang dan jam 5.30 petang kami masuk ke kaunter check in yang telahpun panjang barisannya. Mujur juga seat telahpun kami booking awal-awal jadi tidaklah terlalu risau. Selesai check in dan membayar airport tax di kaunter check in sebanyak Rp150,000 seorang, kami terus ke kaunter imigresen dan menunggu di balai berlepas. Sempat juga membeli kek lapis dengan penjual sebelum masuk ke balai berlepas bagi menghabiskan baki rupiah yang ada buat ole-ole pulang ke Malaysia.

antara ole-ole yang dibeli di Bandung
Indonesia kami tinggalkan dengan seribu satu kenangan. Yang pastinya kenangan paling menyeronokkan setiap dari kami adalah melihat dan belajar tentang kebudayaan sesuatu bangsa dan sesungguhnya kami rasa bertuah dilahirkan sebagai anak Malaysia. Kenangan membeli belah di Bandung juga amat menyeronokkan dan pastinya itulah sesuatu yang kami ingin ulangi lagi di masa-masa akan datang. Insya Allah, andai berkesempatan kami ingin pula melawat Padang dan Bukit Tinggi untuk mengenali lebih dekat budaya orang sana pula. Sampai jumpa lagi...

Wednesday, October 24, 2012

Ibadah Haji Seorang Tukang Kasut


Assalamualaikum,
sebenarnya hati saya masih terkesan membaca berita tentang seorang lelaki bosnia yang berjalan kaki ke Mekah dari negara asalnya di Bosnia selama 314 hari semata-mata ingin mengerjakan haji. Sungguh kuat keazaman dan kecekalan hatinya menempuh tujuh buah negara termasuk negara Syria yang sedang bergolak dengan berjalan kaki sejauh 5700km serta berdepan dengan sejuta pengalaman sepanjang perjalanannya. 

Entry saya kali ini juga berkisar tentang ibadah haji yang saya baca di laman web PPIM dan saya terjemahkan ke bahasa melayu untuk memudahkan perkongsian bagi semua orang. Mudah-mudahan kita juga beroleh keberkatan dan rahmat-Nya dalam kesungguhan kita untuk melengkapkan rukun Islam yang kelima ini, Insya Allah...

Terdapat sebuah kisah mengenai seorang Ulama' Islam terkenal bernama Abdullah bin Mubarak yang telah bermimpi semasa beliau sedang tidur berhampiran Kaabah.

Di dalam mimpinya, Abdullah bin Mubarak melihat dua malaikat turun dari langit, dan berbual antara satu sama lain.

Salah satu malaikat bertanya: "Adakah anda tahu berapa ramai orang yang telah datang untuk menunaikan Haji tahun ini?"

Malaikat yang satu lagi menjawab: "Enam ratus ribu telah datang untuk menunaikan Haji."

Abdullah bin Mubarak juga telah pergi untuk menunaikan Haji pada tahun itu.

Malaikat yang pertama bertanya lagi: "Berapa ramai Hajinya yang telah diterima?"

Yang kedua menjawab: "Saya tertanya-tanya jika ada Haji sesiapa yang telah diterima."

Abdullah bin Mubarak berduka mendengar perkhabaran itu. Dia berfikir, "Begitu ramai orang telah datang dari seluruh dunia, menempuh pelbagai halangan seperti sungai-sungai, hutan, gunung, mengalami kesusahan yang begitu banyak, dan melibatkan perbelanjaan yang begitu banyak. Adakah usaha mereka akan menjadi sia-sia? Allah tidak akan membiarkan usaha sesiapa terbuang begitu sahaja". 

Sedang beliau berfikir,  beliau mendengar malaikat yang satu lagi berkata; "Terdapat seorang tukang kasut di Damsyik. Namanya Ali bin al-Mufiq, dia tidak dapat datang untuk mengerjakan Haji pada tahun ini tetapi Allah telah menerima hasratnya untuk mengerjakan Haji. Dia bukan sahaja mendapat ganjaran mengerjakan Haji tetapi disebabkan dia, semua umat Islam yang mengerjakan Haji akan diberi ganjaran.


Apabila Abdullah bin Mubarak terbangun daripada tidurnya, beliau memutuskan untuk pergi ke Damsyik dan berjumpa tukang kasut tersebut yang niat hajinya mempunyai nilai yang sungguh besar.

Apabila sampai di Damsyik, Abdullah bin Mubarak bertanya jika sesiapa tahu tukang kasut yang bernama Ali bin al-Mufiq. Orang-orang di bandar mengarahkannya pergi ke sebuah rumah. Apabila seorang lelaki muncul dari rumah tersebut, Abdullah bin Mubarak menegurnya dan bertanya namanya. Lelaki itu menjawab, "Ali bin al-Mufiq".

Abdullah bin Mubarak bertanya: "Apakah pekerjaanmu?"

Ali menjawab: "Saya seorang tukang kasut". Kemudian Ali bertanya pula nama orang asing yang telah datang mencarinya itu.

Abdullah bin Mubarak adalah seorang ulama Islam yang sangat terkenal, apabila Abdullah bin Mubarak memperkenalkan dirinya, tukang kasut itu cemas dan tertanya-tanya mengapa seorang ulama yang terkenal telah datang mencarinya.

Apabila Abdullah bin Mubarak meminta Ali untuk memberitahunya jika dia ada membuat sebarang rancangan untuk pergi menunaikan Haji, Ali menjawab; "Selama tiga puluh tahun saya hidup dengan harapan dapat menunaikan Haji. Tahun ini simpanan saya telah cukup untuk pergi menunaikan Haji tetapi Allah tidak mengizinkannya, jadi saya tidak boleh menterjemahkan niat saya itu menjadi realiti.

Abdullah bin Mubarak tidak sabar-sabar untuk mengetahui bagaimana Haji lelaki tersebut boleh diterima dan disebabkannya, ibadah Haji semua umat Islam diterima dan diberkati Allah sedangkan lelaki tersebut langsung tidak mengerjakan hajinya tahun itu. Apabila berbual-bual dengan tukang kasut itu, beliau dapat merasakan ketulusan dalam hatinya. Islam tidak memandang kepada kekayaan atau kekuasaan tetapi pada kesopanan, akhlak yang baik dan kebaikan hati seseorang.

Abdullah bin Mubarak bertanya lagi;  "Mengapa kamu tidak boleh pergi menunaikan Haji?". Ali sekali lagi menjawab dengan berhati-hati, "Ianya adalah kehendak Allah swt".

Apabila Abdullah bin Mubarak berterusan bertanya, Ali mendedahkan; "Suatu hari, saya telah pergi ke rumah jiran saya. Keluarganya sedang duduk berkumpul untuk makan malam. Walaupun saya tidak lapar, saya berfikir sebagai tanda hormat mungkin jiran saya akan menjemput saya duduk bersama untuk makan malam. Tetapi saya lihat jiran saya sedang berdukacita tentang sesuatu dan seolah-olah mengelak menjemput saya untuk makan malam.

Selepas teragak-agak seketika, jiran memberitahu saya: "Saya minta maaf kerana tidak dapat menjemput kamu untuk makan bersama. Kami telah terputus makanan selama tiga hari. Saya tidak tahan melihat anak-anak saya menahan kelaparan jadi saya telah keluar mencari makanan dan terjumpa seekor keldai yang telah mati. Dalam keadaan saya yang terdesak, saya memotong beberapa bahagian daging daripada haiwan yang mati itu, dan membawanya pulang ke rumah supaya isteri saya boleh memasak daging tersebut. Ia adalah halal untuk kami disebabkan keadaan kami yang sangat kelaparan dan terdesak tetapi saya tidak boleh menawarkan kepada kamu".

Ali menyambung; "Apabila mendengar ceritanya, saya berasa amat sedih lalu saya bangun dan pulang ke rumah dan mengambil wang 3000 dinar yang telah saya kumpul untuk mengerjakan ibadah Haji dan memberikannya kepada jiran saya. Saya juga terpaksa berlapar tetapi itu adalah wang untuk menunaikan Haji. Saya fikir membantu jiran saya pada masa yang sukar adalah lebih penting walaupun saya masih berkeinginan untuk pergi menunaikan ibadah Haji dengan izin Allah. "

Abdullah bin Mubarak sangat terkesan dengan cerita tukang kasut itu dan menceritakan mimpi yang telah dialaminya kepada tukang kasut tersebut.

Allah itu Maha Penyayang dan amat sayangkan orang-orang yang berbuat baik kepada makhluk-Nya. Sifat kasih sayang dan belas kasihan yang ditunjukkan oleh tukang kasut tersebut sangat disukai oleh Allah. Perbuatannya itu bukan sahaja melayakkannya memperoleh pahala Haji tetapi telah diperluaskan kepada semua orang yang datang untuk menunaikan Haji.

Haji adalah satu perjalanan yang boleh menyuluh jiwa manusia mengingati masa ianya dicipta yang menjangkaui dimensi kehidupan ini sehingga jiwa tersebut akan bertemu dengan pencipta-Nya.

Keikhlasan seseorang mengerjakan ibadah Haji boleh membangkitkan spiritualnya ke tempat yang lebih tinggi. Haji yang mabrur dapat menghubungkan manusia kepada Pencipta dan mewujudkan rasa kasih sayang dan belas kasihan sesama manusia.

Thursday, October 18, 2012

Masak-Masak : Siakap Kukus Halia

Salam semua, lama juga rasanya saya tak post resepi di blog ini. Jadi kali ini saya nak berkongsi satu resepi yang saya dapat dari sebuah restoran masakan thai. Saya nampak di dinding restoran tersebut ditampalnya resepi ini dan meminta izin pelayan di situ untuk menyalinnya. Lama dah resepi ini saya salin tapi belum berkesempatan mencubanya. Dek kerana dah lama tak masak siakap kukus, jadi minggu lepas saya mencuba resepi ini. Ternyata, resepi ini memang sebiji rasanya seperti di restoran tersebut. Memang sedap! Bagus jugalah, restoran tersebut tak kedekut ilmu berkongsi resepi dengan pelanggannya. Mudah-mudahan murah rezeki mereka. Buat penggemar ikan siakap kukus halia, bolehla mencubanya. Buat yang malas tu, tengok jela yer..hehehe...

Siakap kukus halia
Bahan-bahannya:
Ikan siakap saiz sederhana dibersihkan dan dikelar
2 inci halia (dihiris halus)
2 batang serai (dihiris/diketuk)
1 biji cili merah (dihiris)
10 biji cili api (dihiris)
sebiji buah tomato (dipotong)
sebiji bawang besar (dipotong bulat)
5 ulas bawang putih (dihiris)
2 labu bawang putih jeruk (dipotong)
2 biji asam boi
1 sudu besar sos tiram
air perahan limau/lemon secukupnya
garam dan gula secukupnya 
air secukupnya
sedikit salad, daun sup, daun bawang dan lada sulah untuk hiasan

Cara-caranya:
1. Masukkan ikan siakap ke dalam kuali dan isikan air hingga tenggelam kepala dan ekor ikan.Tutup kuali dan kukus dengan api sederhana hingga ikan masak atau lebih kurang 5-10minit.
2.  Setelah ikan masak, keluarkan dan letak dalam pinggan hidangan.
3. Kemudian dengan menggunakan air kukusan ikan tadi, sediakan kuahnya. Masukkan halia, serai, bawang putih, bawang putih jeruk, cili merah dan cili api ke dalam kuali tadi. Renihkan.
4. Setelah naik bau, masukkan tomato, bawang besar, asam boi, sos tiram. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Kemudian, perahkan air asam limau/lemon. Sesuaikan rasa yang dikehendaki.
5. Setelah mendidih, tuangkan ke dalam bekas yang berisi ikan tadi dan hiaskan. Hidangkan semasa panas.

Monday, September 24, 2012

Pengalaman Island Hopping di Langkawi

Salam sahabat semua,
Kali ini saya ingin berkongsi pengalaman island hopping di Pulau Langkawi. Ini merupakan kali kedua saya dan suami ke Langkawi setelah kunjungan kami yang pertama adalah hampir 5 tahun lepas. Pengalaman ke Langkawi kali ini agak berbeza kerana perancangan dibuat oleh suami secara spontan dan kami ke sana pula menaiki keretapi KTM dari KL Sentral ke Arau Perlis.

Pengalaman yang cukup-cukup bermakna buat kami terutamanya saya yang pertama kali menaiki keretapi... Saya sangat-sangat teruja biarpun dalam perjalanan ke sana, kami tidak dapat tidur dek kerana suasana yang bising di kabin kelas ketiga. Ada antara penumpangnya berdengkur dengan sungguh kuat dan menganggu penumpang lain..  Bila diingat-ingat semula memang kelakar! Tapi, itulah yang dikatakan pengalaman...

Kami mengambil pakej Island Hopping di Terminal Feri Pekan Kuah, di tempat yang sama kami menempah kereta sewa. Harga bagi seorang dewasa adalah RM45. Aktiviti ini menyediakan 2 sesi iaitu sebelah pagi dan juga di sebelah petang. Peserta boleh memilih untuk menaiki bot di Terminal Feri Pekan Kuah ataupun di Pantai Cenang. Kami memilih untuk menyertai aktiviti ini di sebelah pagi bermula jam 9 hingga jam 1 petang.

Di Jeti, menunggu bot untuk aktiviti Island Hopping
Pakaian yang bersesuaian bagi aktiviti island hopping ini adalah pakaian untuk mandi laut iaitu seluar trek dan tshirt. Ada di antara peserta yang memakai pakaian untuk bersiar-siar kerana tidak tahu pakaian yang bersesuaian. Sudahnya, mereka hanya dapat memerhati sahaja peserta lain mandi manda di pantai dan juga di tasik.

Suka saya kongsikan beberapa tips bagi yang menyertai aktiviti ini untuk membawa bekalan air dan makanan secukupnya kerana aktiviti ini mengambil masa yang agak lama dan tidak ada orang yang berniaga makanan mahupun minuman di pulau-pulau yang dilawati. Bekalan makanan dan minuman ini perlu dibawa dalam beg galas kerana jika anda membawanya dalam beg plastik, maka bekalan anda akan menarik perhatian monyet-monyet yang berkeliaran di Pulau Dayang Bunting kelak.

Pulau Beras Basah; destinasi pertama Island Hopping
Jam 9 pagi, kami seramai 10 orang dibawa dalam sebuah bot ke destinasi pertama iaitu Pulau Beras Basah.

Pantai di Pulau Beras Basah yang sungguh cantik
Di sini peserta boleh mandi manda ataupun mencuba pelbagai aktiviti yang disediakan disini seperti parasailing, snorkelling atau banana boat.

Parasailing di Pulau Beras Basah
Di Pulau ini juga tidak ada kemudahan tandas jadi pengunjung terpaksalah plan 'pembuangan' sebaik-baiknya.

Tiada kemudahan tandas di Pulau Beras Basah
Setelah sejam kami disini, kami dibawa pula ke destinasi memberi makan burung helang atau "Eagle Feeding". Di sini, kami hanya duduk di dalam boat dan melihat helang yang berlegar-legar di angkasa mencari mangsa iaitu ikan-ikan di laut.

Helang yang berterbangan di angkasa
Menurut pemandu bot kami, dulu pelancong dibenarkan memberi makan burung helang tetapi dek kerana masalah pencemaran laut dan juga keselamatan, pelancong tidak lagi dibenarkan memberi makan burung-burung helang di sini.

Burung helang yang menyambar makanannya
Destinasi ketiga kami pula iaitu ke Pulau Dayang Bunting. Sebaik menghampiri pulau ini, jelas kelihatan pulau ini yang membentuk seolah-olah seorang perempuan mengandung yang sedang berbaring. Kami tiba di pulau ini dengan disambut oleh monyet-monyet liar yang berkeliaran mencari beg plastik yang dibawa pengunjung.

Monyet yang banyak berkeliaran di tasik ini
Ada antara ahli kumpulan kami yang membawa beg plastik berisi air mineral dirampas oleh monyet di sini. Mujurlah dia tidak diapa-apakan oleh monyet tersebut.

Sebelum mendaki ke Tasik Dayang Bunting
Tiba di pulau ini, kami perlu memanjat bukit tersebut untuk ke Tasik Dayang Bunting. Walaupun penat memanjat bukit tersebut, namun hasilnya sungguh berbaloi. Cantik sungguh pemandangan tasik tersebut dengan airnya yang berwarna hijau.

Pemandangan tasik dayang bunting yang sungguh mendamaikan
Disini, pelancong dibenarkan mandi manda di tasik ataupun menaiki bot solar yang boleh disewa dengan harga RM30 selama setengah jam atau paddle boat dengan harga RM20 juga selama setengah jam.

Bot solar dan bot paddle yang boleh disewa di sini
Disini juga tidak ada Life Guard jadi segala aktiviti di sini adalah atas tanggungjawab sendiri.

Peringatan untuk pengunjung
Menurut lagenda tasik dayang bunting, sesiapa yang berkehendakkan cahayamata perlu minum air di tasik ini dan berniat mudah-mudahan Allah mengurniakannya anak. Bagi yang hendak minum atau mengambil air di tasik ini, pengunjung dinasihatkan agar mengambilnya di tengah tasik kerana air di tepi tasik agak tercemar dengan aktiviti mandi manda.

Asal usul nama Tasik Dayang Bunting
Kami menghabiskan masa di tasik ini selama lebih kurang dua jam dan mendaki semula bukit untuk menaiki bot untuk pulang ke Terminal Jeti Pekan Kuah.

Pengunjung boleh mandi manda di tasik atau sekadar bermain air
Dalam perjalanan pulang, pemandu bot membawa kami melihat Gua Kelawar dan Pusat Ternakan Ikan dengan tambahan harga RM10 seorang. Aktiviti tambahan ini merupakan optional dan tidak terdapat dalam pakej Island Hopping.

Gua Kelawar
Di Gua Kelawar kami berkesempatan melihat kelawar yang bergantungan di dinding gua.

Pusat Ternakan Ikan
Manakala di Pusat Ternakan Ikan pula, kami berkesempatan memberi makan ikan-ikan yang diternak di dalam sangkar.

Ikan di sini memang garang!
Selesai aktiviti tersebut, kami dibawa pulang semula ke Terminal Feri dan perlu bersiap-siap untuk check out hotel dan menaiki Feri untuk ke Terminal Feri Kuala Perlis. Tiket keretapi KTM kami jam 7 petang, dan kali ini kami merasai pengalaman menaiki keretapi Kelas Pertama yang ada kabin dan ruang tidur. Walaupun harga tiket Kelas Pertama dan Kelas Ketiga adalah dua kali ganda, namun pengalaman menaikinya adalah yang paling menyeronokkan.

Pemandangan Langkawi dari hotel tempat kami menginap
Pengalaman island hopping di Langkawi ini membuatkan kami teruja untuk ke Langkawi semula. Dek kerana keterujaan tersebut maka kami telahpun membeli tiket keretapi KTM untuk hujung minggu ini dan kali ini kami akan menyertai aktiviti Snorkelling di Pulau Payar pula. Insya Allah, pulang dari Langkawi nanti akan saya kongsikan pula pengalaman snorkelling di sana....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...