Monday, December 5, 2011

Masak-Masak : Nasi Kabsa Ayam

Salam semua, hari ni saya nak share satu resepi yang sangat sedap dari negara Arab. Resepi ni saya dapat dari Puan Raidah dan diolah serba sedikit menurut selera dan bahan yang ada sahaja. Minta izin ye kak! hehe.. Dalam masa sebulan, sudah 3 kali saya memasak nasi ini atas permintaan hubby kerana menurutnya dengan hidangan sebegini bayar rm40 sepinggan pun dia sanggup! hehe..pujian melambung nampaknya! Terima kasih sekali lagi buat Puan Raidah atas resepi yang sungguh jujur dan lazat ini.. Ok, meh tengok bahan-bahannya:

Bahan-bahannya : (hidangan untuk 4-5 orang dewasa)

1 ekor ayam dipotong empat.
3 cawan beras basmati ~ cuci dan rendam 20 minit dan ditoskan
4 1/2 cawan air panas
2 sudu minyak masak
1 sudu minyak sapi
Rempah tumis (1 batang kayu manis, 3 biji buah pelaga, 2 biji bunga cengkih)
1 biji bawang besar - dipotong dadu
3 ulas bawang putih - dipotong dadu
1 batang karot - dipotong dadu
1 biji buah tomato - dikisar
2 sudu tomato puri
1/2 sudu kecil pewarna kuning atau saffron
1 sudu besar rempah kabsa
1 biji lemon hitam/kering - dicucuk bahagian tengahnya (saya tak letak sebab tak jumpa)
1 biji lada bengala merah/hijau - dipotong dadu
1 sudu kecil lada hitam biji/serbuk
2 biji cili merah ~ jgn potong
segenggam kismis
Garam secukup rasa dan gula (jika suka)

Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumiskan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga, bawang putih dan besar dan goreng sehingga wangi.
2. Masukkan buah tomato, tomato puree, lemon, saffron/pewarna kuning dan rempah kabsa dan goreng sebentar.
3. Kemudian masukkan ayam dan masak sehingga ayam empuk. Tambahkan garam secukup rasa dan juga sedikit gula.
4. Masukkan carrot, lada benggala, cili merah, kismis dan beras. Masukkan air panas secukupnya dan masaklah nasi sehingga masak.
5. Gembur nasi bila nasi betul-betul masak menggunakan chopstick selepas 30 minit supaya nasi tidak hancur/patah.

*Nasi ini enak dihidangkan dengan sos cili hijau dan arabic salad seperti tabouleh atau fattoush.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...