Thursday, November 3, 2011

Masak-Masak : Wild mushroom soup with garlic bread

Salam semua, hari ini kita belajar masak masakan barat pulak k. Tiba-tiba tekak ni teringin nak makan masakan barat dan nak belajar sendiri membuatnya. Jadi, sebagai permulaan kita belajar masak homemade mushroom soup. Rupa-rupanya mudah je membuatnya. Tak perlu beli yang segera tu. Rasanya pun lebih sedap daripada pizza hut punye! hehehe. Apapun, terima kasih kepada pemilik asal resepi ni minami133 drpd MYR.



Bahan-bahannya (6 orang) ;
  • 1 keping dada ayam
  • 1500 ml air
  • 500 ml susu segar Goodday
  • 1 ketul kiub ayam/ikan bilis
  • 1 paket cendawan kering (direndam 15minit dan dikisar halus dan kasar)
  • 1 cawan tepung gandum 
  • garam secukupnya

Cara-caranya;

  1. Potong ayam kecil-kecil dan masukkannya ke dalam periuk yang diisi air. Rebus ayam tersebut sehingga empuk.
  2. Masukkan susu dan kiub ayam/bilis. Kecilkan api dan reneh menggunakan api yang perlahan. Setelah sebati, masukkan mushroom yang telah dikisar tadi.
  3. Kemudian, masukkan pula bancuhan tepung dan kacau hingga pekat. Perasakan dengan garam. Siap untuk dihidang panas-panas bersama garlic bread. 
  4. Untuk membuat garlic bread : potong menyerong roti perancis dan sapukan dengan unsalted butter, garlic spread dan sedikit parsley. Bakar sekejap dan bolehlah dihidangkan.

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...