Friday, October 21, 2011

Tazkirah : Masih ramai yang abaikan solat?


Salam semua, blog ni pun dah bersawang lama tak update. Bagi memenuhi janji diri sendiri untuk post entry terbaru, nak sentuh sikit bab solat..

Percaya atau tidak? Sejumlah 80 peratus umat Islam di Malaysia masih tidak menyempurnakan solat lima waktu dalam sehari. Anda mungkin terkejut dengan data ini tetapi itulah hakikatnya. Menurut kajian yang telah dilakukan oleh tokoh motivasi terkenal di Malaysia, Dato' Dr Mohd Fadzilah Kamsah, sejumlah 80 peratus umat Islam di Malaysia masih tidak menyempurnakan solat lima waktu dalam sehari.  

Menurut tinjauannya menerusi program-program ceramah dan motivasi yang dijalankan di seluruh negara serta pemerhatian terhadap gaya hidup masa kini, antara golongan yang kerap meninggalkan ibadah solat ini ialah golongan para pelajar sekolah, golongan belia, pekerja kilang, anggota pasukan seragam dan juga para peniaga.

Menurut kajian itu lagi hanya sekitar 17 hingga 20 peratus yang menunaikan solat fardu cukup lima waktu dalam sehari, sementara bagi pelajar -pelajar sekolah menengah, iaitu hanya 15 peratus sahaja mengakui bersembahyang lima kali sehari. Antara puncanya ialah MALAS, LEMAH FIKIRAN dan BOSAN.

Perlu diingatkan, SOLAT merupakan perkara PERTAMA yang akan ditanya dan dihisab apabila kita dibangkitkan di padang mahsyar kelak. Persoalan yang harus kita sama-sama renungkan ialah samada kita dalam golongan 80% tersebut atau 20% ? Solatkah kita? Sempurnakah solat kita? Khusyuk atau tidak solat tersebut? Tepuk dada, tanyalah diri sendiri.... Mudah-mudahan kita sentiasa berusaha dalam memelihara sebaik mungkin solat kita dan ibadat-ibadat kita yang lain...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...