Wednesday, April 27, 2011

Vienna : City of Arts and Musics


Vienna atau dalam bahasa jerman disebut Wien merupakan ibu kota bagi negara Austria. Pernah tengok cerita Sounds of Music? Cerita ni mengambil Salzburg Austria sebagai latar belakang penggambaran filemnya. Bagi penggemar music mozart pasti tahu tentang Vienna kerana di negara inilah Mozart dilahirkan!

Kesempatan berkunjung ke Vienna adalah kerana mengikut suamiku yang hampir setiap tahun mempunyai meeting atau conference di sana. Vienna yang terletak di Austria juga merupakan negara Eropah pertama yang aku jejaki. Bayangkanlah sesampainya kami di Vienna, aku dengan begitu teruja menjerit "Wow! This is Europe!" Suamiku hanya senyum-senyum melihat aku yang macam rusa masuk kampung. Huhuhu..

Vienna ni sangat terkenal dengan art and culture sejak berkurun lamanya. Bagi pelancong macam aku yang tak berapa nak faham art ni aku pilih-pilih jela mana yang sesuai untuk dilawati. So kat bawah ni aku senaraikan tempat-tempat yang aku rasa berbaloi dilawati sekiranya korang berkesempatan melawat Vienna..

State Opera

Disebabkan Vienna merupakan kota yang kaya dengan kesenian dan muzik, maka melawat ke State Opera adalah satu kemestian. Carilah peluang untuk menonton persembahan opera di sini kerana ianya merupakan satu pengalaman yang sangat menyeronokkan..

Stephansdom at Stephansplatz  

Ini pula merupakan gereja yang gothic dan merupakan salah satu gereja yang tertinggi di dunia. Gereja yang telah berusia ratusan tahun ini juga merupakan "one of the city's most recognizable symbols". Ini mungkin kerana ianya terletak di kawasan Stephansplatz yang menjadi tumpuan para pelancong dari seluruh pelusuk dunia.

Hofburg Palace

Bangunan ni pula terletakknya orang-orang yang penting dan para sejarawan dorang. Ianya juga merupakan kediaman rasmi Presiden Austria.

Albertina

The Kiss by Gustav Klimt

Bangunan ni pula adalah salah satu muzium yang menempatkan pelbagai jenis hasil karya pelukis-pelukis terkenal. Yang paling popular ialah lukisan The Kiss oleh Gustav Klimt.

Vienna Museum

 Disebabkan Vienna ni sangat terkenal dengan keseniaan dan kebudayaan, Vienna mempunyai berpuluh-puluh jenis muzium. Kalau nak masuk ke semua muziumnya mahu pitam aku rasa. So, untuk korang-korang yang suka melawat muzium tu pilih-pilihla mana yang korang rasa berbaloi nak tengok.

Prater

Ni pulak ala-ala macam funfair kat sini. Ada pelbagai jenis permainan yang korang boleh pilih. Paling popular ialah Wiener Riesenred ala-ala macam Eye on Malaysia ler..Seriously, walaupun setiap kali kitorg ke Vienna hotel yang kitorg dok tu dekat betul ngan tempat ni tapi kitorg belum pernah jejak lagi ke Prater ni..hehehe..Tapi kalau ada yang suka nak cuba, bolehlah..

Kartnestrasse















Yang ni pulak merupakan jalan yang menempatkan butik-butik terkenal dan antara kawasan yang paling banyak dikunjungi ramai pelancong. Di sini korang berkesempatan berjalan-jalan sambil window shopping dan masuk ke butik-butik di sini. Ada butik Swaroski, H&M, Swatch, Zara dan macam-macam lagi la.

Nordsee Restaurant

Restoran Nordsee di Kartnerstrasse Vienna
Salmon with fries

Udang yang besar-besar..so yummy!

Boleh dikatakan sepanjang kami berada di Vienna restoran ni la yang paling kerap dikunjungi. Ia merupakan restoran seafood yang korang boleh pilih nak makan ikan salmon, udang, dan macam-macam jenis makanan laut lagi yang dihidangkan dengan paella, wild rice atau fries. Vienna empat tahun yang lepas sangat berbeza dengan sekarang sebab kunjungan kami ke Vienna tahun lepas kami sudah ada beberapa pilihan restoran halal yang lain selain makan di Nordsee ini. Dan yang paling best sebab restoran halal tersebut hanya 5 minit berjalan kaki daripada hotel penginapan kami dan ia sangat memudahkan kami mengalas perut..

Sachertorte 

Yang ni pulak kek coklat versi Vienna yang sebenarnya hanya sponge cake yang ditengahnya ada jam apricot dan disekelilingnya icing coklat. Kek ni memang sangat terkenal di kalangan pelancong yang berkunjung ke sini. Kalau nak cuba bolehlah..

Chocolate

Setiap kali balik daripada Vienna kami pasti memborong coklat banyak-banyak. Coklat disini sangat murah maklumlah hanya bersebelahan dengan negara pengeluar coklat Switzerland. Coklat yang biasanya jadi borongan kami ialah Mozart Chocolate, Mirabell, Milka, Toblerone, Lindt, Merci etc..Fuhh..Chocolate Heaven!

Manner 

Yang ni pulak merupakan biskut yang agak terkenal juga di Vienna. Kedainya ada terletak bersebelahan dengan Stephansdom Cathedral. Biskutnya ala-ala wafer Music keluaran Munchys tu je..

Islam Zentrum
Islam Zentrum yang sebelah kanan kubah dan minaret warna biru

Ia adalah sebuah masjid yang dibina dari tahun 1975 hingga 1979 oleh King of Saudi Arabia, Faisal Bin Abdul Aziz. Aku ingat lagi kali pertama berkunjung ke masjid ni aku sempat bertemu dengan seorang wanita Iraq yang meminta aku membaca surah yasin kerana katanya dia suka mendengar orang Malaysia membaca al-Quran. Menurutnya sebutan bacaan orang kita jelas dan betul tajwidnya. Aku tak berkesempatan berbual panjang dengannya kerana masalah utama kami ialah dia kurang fasih berbahasa Inggeris dan aku kurang mahir berbahasa Arab! 

Danube River
 
Danube River ni merupakan sungai yang kedua terpanjang di Eropah selepas Volga yang terletak di Russia. Sungai yang berukuran 2850 km ini bermula di German dan merentangi sepuluh buah negara termasuk Austria, Slovakia, Romania dan beberapa negara lagi. Rasanya momen paling indah di Danube River ialah pada musim spring apabila dapat menyaksikan sungainya yang beku dan sejuk. Macam boleh ice skating je kat sungai tu..

Donauturm/Danube Tower

Pemandangan Vienna dari Danube Tower

Ia merupakan bangunan tertinggi di Austria yang mempunyai ketinggian 252 meter. Terletak berhampiran dengan River Danube, pengalaman berada di puncak tower ni memberi peluang menyaksikan seluruh kota Vienna daripada atas.

Vienna International Centre

Di kawasan ini terletaknya pusat pentadbiran United Nations dan beberapa agensi lain dibawah UN termasuk International Atomic Energy Agency (IAEA), UN High Commisionner for Refugees,  UN Commisions for International Trade Law dan beberapa agensi lain. Kawasan ini juga dibuka kepada pelancong yang ingin melawat tempatnya.

Thursday, April 21, 2011

Masak-Masak : Nasi Kerabu


Salam semua, kali ni aku nak share resepi nasi kerabu lak. Sabtu hari tu sebab teringin punya pasal aku call mak aku mintak resepi nak masak nasi kerabu. Maklumlah anak abah suka makan nasi kerabu..huhuhu. First time aku try masak sendiri nasi kerabu ni. Nasib baiklah menjadi..
Kali ni aku masak makanan kegemaran aku lak. Nasib baik hubby pun layanzz gak nasi kerabu ni. huhu..
Nasi kerabu yang beli kat KL ni sedap macam mana pun still takleh lawan masakan mama. Yela mak sendiri ye tak. Mesti mak kitalah chef terhebat di dunia..huhu.. So, aku share kat sini resepi turun temurun nasi kerabu mak aku..


Bahan-bahannya:
A. Kerabu Sambal Ikan
- kelapa parut
- ikan sardin/selayang
- 3 ulas bwg merah, 1 btg serai, sedikit halia, garam dan gula secukupnya.

B. Kuah tumis
- santan pekat
- 3 btg serai (dititik/diketuk)
- 15 tangkai cili kering (dikisar)
- sedikit halia, 4 ulas bwg merah, 2 ulas bwg putih (dikisar)
- sedikit belacan
-2 keping asam keping
- garam secukup rasa
- budu (jika suka)

C. Ulam-ulaman
- ulam raja, daun kesum, daun selom (dihiris halus)
- kacang panjang, tauge (jika suka)

D. Lauk pauk
- telur masin
- solok lada
- daging bakar/ ayam goreng/ ikan celup tepung
- keropok
- jeruk bawang putih (jika suka)

E. Nasi
- beras dimasak dengan bunga telang untuk menghasilkan nasi yang kebiruan.

Cara-caranya:
Kuah tumis
1. tumis bawang merah, bawang putih dan halia dalam periuk dengan 2 sudu minyak masak.
2. setelah naik bau, masukkan cili kering yang telah dikisar.
3. kemudian masukkan santan. kacau dan tunggu sampai pecah minyak. Jika suka bolehlah dicampurkan budu.
4. masukkan serai yang telah diketuk, asam keping dan belacan
5. kacau hingga pekat. perasakan dengan garam.

Kerabu sambal ikan
1. ikan kembung direbus dengan asam keping dan sedikit garam kasar. Setelah agak sejuk asingkan tulangnya dan ambil isinya.
2. kelapa digoreng tanpa minyak sehingga garing dan keperangan.
3. Tumbuk kelapa yang telah digoreng tadi panas-panas. Letakkan dalam sebuah bekas.
4. Tumbuk isi ikan dan campurkan ke dalam bekas tadi.
5. Tumbuk bawang merah, halia dan serai. Campurkan juga ke dalam bekas yang sama.
6. Gaulkan semua bahan tersebut dan perasakan dengan sedikit garam dan gula.

Cara menghidang;
Nasi dihidangkan dengan diletakkan sedikit kerabu sambal ikan, ulam-ulaman dan kuah tumis. Makan dengan lauk seperti solok lada, keropok, telur masin dan sebagainya mengikut selera masing-masing.

Selamat mencuba dan menjamu selera!

Tuesday, April 19, 2011

Nostalgia : Kenangan Zaman Sekolah


Salam semua..
Hampir dua minggu blog ni takde post yang baru..Sibuk skit minggu lepas dengan pelbagai perkara. So hari ni aku nak cerita2 tentang kenangan zaman sekolah dulu..

Baru-baru ini ketika menyiapkan makanan kegemaran suami aku teringat zaman persekolahan dulu. Aku teringat bagaimana susah payahnya mama bangun di awal pagi dan menyiapkan kuih-muih untuk dijual. Aku masih ingat mama akan mengejutkan kami untuk bersiap ke sekolah dan kuih muih untuk jualan sudahpun siap dibungkus. Tugas aku dan kakak setiap hari ialah membawa kuih-muih dan laksam ke gerai Makcik Senah di simpang tiga untuk dijual. Dalam perjalanan mengayuh basikal di waktu pagi sambil ditemani seorang lagi sahabat kami iaitu Ina kami akan singgah ke gerai tersebut menghantar kuih-muih. Zaman tersebut kuih muih masih dijual dengan harga 15-20 sen sebiji tidak seperti zaman sekarang yang harganya mencecah 50 sen sebiji dan saiznya pula semakin mengecil!

Ketika pulang dari sekolah dan singgah semula di gerai tersebut, pengalaman paling indah ialah ketika mengambil semula bekas-bekas kosong yang didalamnya kedengaran bunyi duit-duit syiling yang berlaga-laga tanda kuih muih tersebut habis dijual! Waktu itu terasa ingin ku kayuh basikal laju-laju untuk ku khabarkan pada mama berita gembira itu. Pada ketika itu aku berazam untuk belajar bersungguh-sungguh bagi menambah perasaan gembira mama yang bertungkus lumus membesarkan kami dan susah payah abah yang bekerja siang malam mencari rezeki...

Aku masih ingat basikalku ada bakul di bahagian depan yang memudahkan aku meletakkan laksam. Kuih muih aku gantung di handle basikal. Mengayuh basikal ke sekolah pada waktu itu merupakan pengalaman yang paling berharga kerana hanya kami bertiga sahaja yang berbasikal ke sekolah. Sekolah tersebut memang agak terkenal dengan sekolah untuk anak-anak orang elit di Kuantan. Kebanyakan kawan-kawan sekolah kami pada waktu itu pergi dan pulang dari sekolah dihantar dan dijemput oleh ibubapa mahupun pemandu masing-masing. Pulang dari sekolah kami akan singgah membeli aiskrim di kedai runcit Makcik Normah dan menyambung perjalanan menyusuri perkampungan dan perumahan Tok Sera. Sesekali apabila rakan sekelasku Rahimah menyertai kami pulang berbasikal dia akan mempelawa kami singgah untuk makan tengahari di rumah neneknya...

Setiap orang pasti mempunyai resepi dan cerita sendiri bagaimana kehidupan yang pernah dilaluinya. Apapun yang pernah dilalui dulu ia pastinya telah mencorak dan mewarnakan hidup kita untuk menjadi diri kita seperti hari ini...

Thursday, April 7, 2011

Sembang Santai : Suami Romantik

Saya sering mendengar dan membaca keluhan para isteri yang mengatakan suaminya tidak romantik. Bagaimana pula dengan anda di luar sana? Romantikkah suami anda?

Saya hairan bagaimana yang dikatakan romantis oleh isteri tersebut? Mungkin kita terlalu didedahkan dan dihidangkan dengan definisi romantik oleh filem-filem barat, hindustan, korea dan sebagainya. Romantik digambarkan dengan sering memberi bunga, menghantar kad ucapan, menghadiahkan coklat atau teddy bear besar, berjalan berpimpin tangan, membuat kejutan harijadi atau ulangtahun mahupun memeluk dan mencium di khalayak ramai.

Romantik suami sangat subjektif. Ada suami yang tidak pernah ingin memegang tangan isterinya ketika berjalan-jalan. Ada juga suami yang tidak memberikan lagu-lagu romantis untuk isterinya. Ada juga suami yang tidak pernah memberikan apa-apa hadiah hari lahir apatah lagi membuat kejutan di hari-hari istimewa tersebut.

Namun adilkah si isteri menuduh suaminya tidak romantik hanya kerana suaminya tidak melakukan perkara-perkara seperti dalam kemahuannya? Tidak terfikirkah isteri bahawa suaminya yang sesekali membantunya memasak itu romantik? Bahawa suami yang sesekali membantunya membuang sampah itu romantik? Bahawa suami yang sesekali menolongnya membasuh baju itu romantik? Bahawa suami yang sesekali mencuci bilik air itu romantik?

Ye, memang kelakar bunyinya kerana romantik itu disamakan dengan kerja-kerja rumah. Tapi itulah hakikatnya! Pada saya, romantik suami ini memang sangat subjektif. Kita tak akan pernah duga apa yang bermain dalam fikiran suami. Saya lebih gemar romantik ini diterjemahkan dalam bahasa yang hanya pasangan itu sahaja yang faham, bukan seperti apa yang digambarkan dalam filem-filem Barat..

Mungkin sesekali ketika sedang memandu kereta, suami akan memegang tangan anda dan menggengamnya erat-erat. Mungkin juga sesekali suami menjaga anda ketika demam dan sanggup berjaga malam untuk memastikan demam dan suhu badan anda berkurangan. Mungkin juga sesekali suami mengajak anda makan di luar tanpa anda perlu bersusah payah memasak. Mungkin juga sesekali selepas solat berjemaah anda mencium tangannya bersalaman dan suami mencium dahi anda. Mungkin juga sesekali ketika anda menghantarnya ke muka pintu untuk suami pergi bekerja dia akan mencium tangan anda. Mungkin juga sesekali ketika menonton televisyen dia akan menyandarkan kepala anda ke bahunya. Mungkin  juga sesekali suami memberi kejutan pulang awal dari tempat kerja kerana ingin meluangkan lebih masa dengan anda. Mungkin sesekali suami belikan sesuatu makanan atau barang kegemaran anda. Terlalu banyak yang boleh disenaraikan disini betapa bertuahnya kita memiliki suami kita yang sememangnya romantik..

Begitulah suami. Bersyukurlah anda mempunyai suami yang sayang dan cintakan anda. Biarlah dia tidak romantis seperti yang digambarkan dalam filem-filem Barat tetapi yang lebih penting dia romantik berdasarkan apa yang suami terjemahkan dalam cinta dan kasih sayangnya pada kita. Sebagai suami yang sayang dan cintakan amanah Allah dari saat dia melafaz akad menerima kita sebagai suri hidupnya, suami pastinya akan menjaga kita dengan penuh cinta dan kasih sayang. Moga-moga cinta dan kasih sayang itu berkekalan hingga ke syurga. Insya Allah...

Tuesday, April 5, 2011

Masak - Masak : Kuih Sagu Merah


Salam semua, tetiba pagi semalam encik hubby request nak makan kuih sagu petang tu..Nasib baiklah encik hubby minta kuih sagu yang agak mudah nak buat. Kalau dimintanya buatkan kuih bahulu ke, pulut panggang ke, bingka ubi ke tak ke berpeluh gak nak membuatnya. huhuhu.. ok, ni aku share resepi turun temurun kuih sagu yang aku dapat daripada mak aku..huhu..Hasilnya, lembut dan sedapp.. 

Bahan-bahan : (3-4 orang)
1 mangkuk sagu (basuh dan tos)
3/4 mangkuk gula
2 mangkuk air
2 camca kecil sirap ros
sebiji kelapa parut
secubit garam  

Cara-caranya : 
1. Basuh sagu dan toskan airnya.
2. Masukkan air dan gula ke dalam periuk dan masak dengan api yang sederhana hingga gula larut.
3. Masukkan 2 camca kecil sirap dan kacau sebati.
4. Kemudian, masukkan sagu dan masak selama lebih kurang 15 minit.
5. Kacau hingga sagu nampak jernih dan pekat.
4. Kemudian, tuangkan ke dalam bekas dan biarkan sejuk.
 5. Potong mengikut kesukaan dan gaulkan dengan kelapa parut yang telah dicampurkan garam.
 6.Sedia untuk dihidang.
 
Selamat mencuba!

Friday, April 1, 2011

Tazkirah Jumaat : Ayat Penggerak




Assalamualaikum wrt wbt.
Hari ni aku nak share satu keratan doa yang pendek tetapi sangat besar manfaatnya sekiranya diamalkan dalam kehidupan seharian kita. Manfaat dan khasiat doa ini ada disertakan disini yang aku copy daripada artikel yang ditulis oleh Ismail bin Abu Bakar dalam website Darussyifa' Online. Doa ni juga ada terdapat dalam buku ma'thurat yang dibaca setiap pagi dan petang. Doa yang dimaksudkan seperti sabda Rasulullah s.a.w. seperti berikut;
 

Rasulullah s.a.w. mengajarkan kepada umatnya satu doa yang jika dibaca tiga kali di waktu pagi dan tiga kali di waktu petang maka akan terhindarlah kepada yang membacanya daripada segala kemudaratan di sepanjang hari tersebut.
Keberuntungan beramal dengan doa ini

Terhindar Daripada Bahaya
Tuan Guru Dato’ Dr. Haron Din menamakan doa ini sebagai ”Ayat Penggerak” kerana dengan membaca doa ini boleh menggerakkan hati kita untuk meneruskan atau tidak bila hendak melakukan sesuatu kerja-kerja yang berbahaya. Tuan Guru memberikan petua bagaimana untuk beramal dengan doa ini seperti berikut;

• Bila hendak memulakan perjalanan samaada perjalanan yang dekat ataupun jauh, mengembara ke tempat yang telah biasa ataupun yang belum pernah dikunjungi dan sebagainya atau untuk memulakan sesuatu pekerjaan yang mungkin biasa atau berisiko seperti masuk hutan untuk berburu, memancing, menyembelih binatang, bekerja di tempat pembinaan, dan seumpamanya, maka sebelum itu bacalah doa ini sebanyak tujuh kali. Insya’Allah, Allah s.w.t akan melindungi kita daripada segala bentuk kemudaratan, kejahatan dan bahaya yang mungkin ada di sekeliling kita.

• Jika bacaan tersekat-sekat atau terlupa atau ketika sedang membaca ada gangguan seperti gangguan telefon berdering, gangguan daripada anak-anak, gangguan daripada rakan-rakan yang menyapa dan sebagainya yang menyebabkan kosentrasi bacaan terganggu, maka berehatlah dahulu. Jangan diteruskan perjalanan atau pekerjaan tersebut. Setelah berehat beberapa ketika, baca sekali lagi sehingga tujuh kali bacaan. Jika sekiranya bacaan tujuh kali itu lancar baru teruskan perjalanan atau pekerjaan tersebut. Jika diteruskan juga perjalanan atau pekerjaan sedangkan bacaannya tidak lancar, mengikut pengalaman Tuan Guru, kita boleh terkena dengan kemudaratan yang mungkin ada dihadapan kita.

Perlu diingatkan disini bahawa, insya’Allah kita boleh terlepas daripada kemudaratan yang dinamakan Qada’ Muaalaq iaitu ketentuan Allah yang boleh berubah dengan kita berusaha melalui berdoa kepada-Nya. Bagaimanapun jika ianya Qada’ Mubram iaitu ketentuan Allah yang tidak boleh berubah seperti mati maka kalau ajal telah tiba kita membaca doa ini seribu kali sekali pun pasti kita akan mati.

Terhindar Daripada Kemudaratan Makanan
Makanan dan minuman yang masuk ketubuh badan kita sebahagiannya mengandungi bahan kimia yang beracun. Racun tersebut tidak memberi kesan untuk jangkamasa pendek tetapi terbukti sebahagiannya memudaratkan tubuh badan untuk jangkamasa panjang. Penyakit yang begitu sinonim dewasa ini dalam masyarakat kita seperti kanser, diabetes, dan sebagainya adalah berpunca daripada makanan dan juga minuman. Untuk mengelakkan makanan yang kita makan membawa mudarat kepada tubuh badan adalah disarankan agar mengamalkan doa ini sekurang-kurangnya tiga kali sebelum menjamah apa sahaja makanan dan minuman. Insya’Allah dengan keberkatan membaca doa ini semua makanan dan minuman yang halal, yang dimakan dan diminum tidak memudaratkan tubuh badan kita.

Terhindar Daripada Sihir
Perbuatan belajar dan mengamalkan ilmu sihir hukumnya adalah syirik dan mereka yang syirik akan mendapat balasan laknat Allah s.w.t. dan mereka akan ditempatkan di dalam neraka selama-lamanya melainkan jika sempat bertaubat sebelum mati.  

Kesan perbuatan sihir boleh terkena kepada sesiapa sahaja dengan izin Allah s.w.t. Ada sihir untuk tujuan kecantikan seperti memakai susuk dan kebanyakan amalan sihir adalah untuk tujuan khianat yang boleh memudaratkan seseorang dan sesetengahnya boleh membawa maut. Ada perbuatan sihir yang sememangnya ditujukan kepada seseorang kerana dorongan hasad dengki, dan ada juga yang terkena sihir dengan tidak disengajakan seperti secara tidak sengaja termakan makanan dan minuman yang mengandungi santau.

Pengalaman penulis berhenti makan dengan seorang sahabat di sebuah gerai makan. Gerai tersebut terletak di tepi jalanraya. Ketika hendak menjamah makanan, tiba-tiba pinggan kaca yang berisi nasi terbelah dua. Dalam peristiwa yang lain, sahabat penulis itu menceritakan dia pernah minum di sebuah restoran dimana gelas ditangannya pecah sebelum sempat sampai ke mulutnya. Kedua-dua kejadian ini berlaku kerana makanan dan minuman tersebut ada mengandungi sihir santau. Dia terhindar daripada mudarat sihir dengan berkat beramal dengan doa ini setiap kali sebelum menjamah makanan dan minuman.

Dalam hal yang lain pula, ada juga sihir digunakan untuk tujuan melariskan jualan makanan. Unsur-unsur bahan sihir tertentu dimasukkan ke dalam makanan yang menyebabkan sesiapa yang menjamah makanan tersebut akan merasakan masakan tersebut sungguh sedap. Dengan mengamalkan doa ini insya Allah kita hanya akan merasa yg asal tanpa dipengaruhi faktor lain.

Terhindar Daripada Gangguan Makhluk Halus
Apabila kita pergi ke sesuatu tempat yang pada kebiasaannya tempat tersebut makhluk halus berkeliaran atau tinggal seperti di tepi tasek, di dalam hutan, di bangunan yang telah lama di tinggalkan dan sebagainya, maka kita terdedah kepada gangguan makhluk ini. Namun begitu jika kita beramal dengan doa ini insya’Allah mereka tidak berjaya untuk mengusik, manakut-nakutkan dan memudaratkan kita.

Satu perkara yang penting juga, apabila kita pulang ke rumah dari tempat yang disebutkan di atas, kadang kala makhluk itu akan mengekori kita dan masuk ke dalam rumah kita tanpa kita sedari. Jika kita mempunyai anak-anak kecil mereka mudah diganggu oleh makhluk ini, akibatnya anak kecil kita menangis tidak henti-henti. Untuk mengelakkan mereka masuk ke rumah kita, bacalah doa ini tiga kali kemudian ludah ke sebelah kiri sebelum kita masuk ke dalam rumah.

Di dalam hadis yang tersebut di atas, Rasulullah s.a.w. mengajarkan supaya membaca doa ini tiga kali, dengan itu mungkin kurang berkesan jika kita membacanya kurang daripada tiga.

Semoga artikel pendek ini memberi manfaat kepada yang membaca dan mengamalkannya, insya'Allah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...