Wednesday, March 30, 2011

Nostalgia : Sahabat Pena



Korang pernah dengar perkataan sahabat pena ataupun pen pal tak? 

Bagi yang pernah ada pengalaman berkawan dan berutus surat dengan pen pal ni mesti pernah dengar kan? 

Rasanya remaja sekarang dah tak pernah dengar perkataan sahabat pena ni. Yela, mereka sekarang berkawan melalui Facebook, Twitter, Tagged, Myspace, Friendster, Yahoo Messenger, BBM, MSN dan macam-macam lagi la. Semuanya di hujung jari je. Zaman aku sekolah menengah dulu internet belum meluas lagi digunakan. Email pun masa tu sangat asing bagi kami.

Sahabat pena ni merupakan cara berkenalan atau berkawan dengan kawan baru .Caranya adalah dengan berutus surat yang menggunakan kertas kajang, sampul surat dan setem. Pastinya kaedah tersebut tidak lagi relevan di zaman yang serba canggih dengan teknologi sekarang ni ..Zaman sekarang semua orang bercakap tentang Facebook dan Twitter. Malah berutus khabar lebih mudah dengan Email, SMS, MMS, Video Call dan sebagainya. Dengan adanya pula Blackberry semuanya sungguh begitu mudah!

Sungguh berbeza dengan apa yang kita lalui dulu. Dulu, kita terpaksa membeli kertas kajang dan sampul surat. Kemudian perlu pula ke pejabat pos dan beratur untuk membeli setem sebelum dimasukkan ke dalam peti pos. Dan kita pula terpaksa menunggu paling awal pun seminggu untuk surat tersebut sampai ke tangan penerima dan seminggu lagi untuk balasan surat tersebut diterima!

Aku ingat lagi kawan yang perkenalkan aku pada pen pal ni ialah kawan sekolah menengah aku NQ. Dia cerita kat aku yang dia hantar surat kat kawan-kawan dalam majalah Ujang dan Galaxie. So daripada situ dia pun ajarlah aku cuba hantar surat untuk berkawan. Hehe..Memang kelakar sebab bila surat kitorang dapat balasan, kitorang akan baca ramai-ramai dalam kelas. Part yang paling best bila orang tu hantar gambar. Macam-macam jenis orang dari pelbagai latar belakang jadi kawan kitorang..

Masa ni kelibat posmen lah yang paling ditunggu-tunggu setiap hari. Yang bestnya setiap kali posmen datang rumah, pasti ada je surat untuk aku. Aku paling suka waktu raya sebab antara adik beradik aku, aku yang paling banyak dapat kad raya. Hahaha.. Mana taknya, kebanyakannya daripada sahabat pena! Sampai pernah posmen tu tegur aku masa aku tunggu kad raya sampai dia cakap "Banyaknya kad raya untuk awak..glamour betul awak yer!". Aku senyum-senyum je.  Perasan la kunun. Huhuhu..Bayangkanlah berpuluh-puluh kad raya sampai dah tak tau nak gantung kat mana! hehehe..

Memang best nostalgia zaman sekolah dulu. Era sahabat pena ni reda sebaik sahaja aku dapat tawaran belajar di sekolah berasrama penuh. Masa ni aku hanya berutus surat dengan kawan baik aku dan kakak aku je. Kitorang akan bertukar-tukar cerita dalam surat yang pastinya berjela-jela! Semua sahabat pena aku tu terus aku tinggalkan tanpa khabar berita. hehehe.. Yela, masa tu kena fokus SPM la pulak kan..

Hmm..seronok sesekali dapat mengenang cerita zaman sekolah dulu..Semuanya tinggal kenangan dan menjadi nostalgia yang pastinya akan tersemat dalam lipatan memori...

Monday, March 28, 2011

Best Things About London

London merupakan salah sebuah destinasi percutian paling popular di dunia selain Paris, France dan Rome, Italy. London juga merupakan destinasi percutian impian aku sejak aku kecik lagi sebab aku pernah berangan-angan nak sambung belajar di sini. Hehehe.. Alhamdulillah peluang berjalan-jalan di London sememangnya tidak dapat aku lupakan. Kenangan manis aku bersama suami semasa melawat kota London aku kongsikan di sini untuk tatapan sahabat semua..

London Tower Bridge


"London Bridge is falling down..falling down..falling down..
London Bridge is falling down my fair lady.."
Aku suka betul menyanyi lagu ni..hehehe..kan ni lagu budak-budak kan..So, bila sampai London Bridge pun aku nyanyi-nyanyi lagi lagu ni. Macam kanak-kanak je..huhuhu..
Setiap negara ada landmark tersendiri. Macam di Malaysia kita ada Petronas Twin Tower. Di London ni pulak landmarknya ialah London Bridge yang merentasi River Thames yang terletak bersebelahan je dengan Tower of London. Jangan lupa ambil gambar banyak-banyak tau bila dah sampai sini!

Tower of London 
Tower of London

Yeoman Warder
Tempat ni ialah tempat yang wajib pergi kalau dah sampai London. Nak masuk tempat ni kena beli tiket dulu. Tempat ni merupakan sebuah kompleks yang terdapat beberapa bangunan termasuk istana dan juga pernah digunakan sebagai penjara untuk keluarga diraja dan para bangsawan di zaman pemerintahan raja-raja England dulu. Di sini korang berpeluang menyaksikan Bowyer Tower, Traitors Gate dan White Tower yang menempatkan kawasan penempatan banduan, tempat menjatuhkan hukuman dan sebagainya. Selain itu, kat sini korang juga berpeluang mendengar cerita daripada Yeoman Warder yang ditugaskan menjaga Tower of London ni untuk sekian lama. Dan yang paling eksklusif di sini korang berpeluang menyaksikan Crown Jewel of United Kingdom. Kalo korang nak tau kat tempat ni la juga Anne Boleyn dijatuhkan hukuman dalam cerita The Other Boleyn Girl tu..

Oxford Street

Oxford Street ni sama macam Star Hill la kalau di Malaysia. Macam-macam shopping complex ada di sini termasuklah Primax, John Lewis, Debenham, Mark & Spencer dan sebagainya. Kalau korang suka shopping perfume, handbag, chocolates, clothes, DVD dan sebagainya sepanjang-panjang jalan ni pasti ada kedai yang memenuhi selera dan bajet korang..

Hyde Park, Speakers Corner
Marble Arch at Hyde Park
 Hyde Park ni merupakan taman yang paling luas di London. Kat Hyde Park ni kalau korang dapat berjalan satu taman ni baru puas hati. Penat berjalan luas pemandangan.. hehehe.. Memang cantik tamannya terutamanya pada musim luruh dan musim bunga. Pelbagai jenis haiwan dan tumbuh-tumbuhan yang korang akan jumpa. Kat taman ni juga ada Speakers Corner tempat untuk sesiapa sahaja memberi ucapan atau syarahan dan Marble Arch sama seperti Arc De Triomphe di Paris.

Kensington Garden

Kensington Garden

Squirrel at Kensington Garden

Kensington Palace
Kensington Garden ni pada asalnya merupakan sebahagian daripada Hyde Park tetapi kemudiannya dipisahkan menjadi Kensington Garden. Tempat ni terletaknya Kensington Palace yang pernah didiami oleh Puteri Diana. Terletak dibahagian barat Hyde Park, disini korang berpeluang menyaksikan Princess Diana Memorial Park, tempat dimana setiap tahun rakyat daripada seluruh pelusuk dunia akan berkumpul di sini mengingati kematian puteri kesayangan ramai ini. Di sini juga terdapat beberapa lagi tempat menarik yang boleh dilawati seperti Peter Pan Statue, Italian Garden Fountains, Serpentine Bridge dan Albert Memorial.  Taman di sini juga amat cantik kerana dikelilingi oleh tasik dimana boleh dilihat itik dan angsa berenang-renang sambil mencari ikan. Pemandangan yang sungguh mendamaikan! Paling best sebab tupainya sangat jinak dan berani datang mengambil makanan daripada tangan kita. Memang sangat seronok!

Royal Albert Hall 
Royal Albert Hall
Royal Albert Hall merupakan sebuah dewan yang menjadi tempat konsert atau persembahan artis-artis ternama di seluruh dunia. Ia merupakan salah satu bangunan yang paling unik yang terkenal di seluruh dunia. Masa kami ke sini pun memang saja nak tengok tempat yang pada satu ketika dulu artis Malaysia pernah buat persembahan di sini termasuklah kumpulan nasyid terkenal Raihan.

Natural History Museum
Rangka Dinasour di Natural History Museum London

Rasanya tempat ni aku nak pergi sebab aku nak tengok rangka dinasour yang macam dalam cerita Night at Museum kot. hehehe.. Memang rangka tu besar betul. Yerla, dinasour memanglah besar ye tak. Masuk muzium ni percuma je. Jadi  pada sesiapa yang berpeluang ke London tu jangan lupa datang tempat ni sebab banyak sangat perkara sejarah yang boleh kita pelajari di sini..

Eye on London
Eye on London
Eye on London pun salah satu tempat yang mesti pergi bila sampai London. Tapi kena bayar tiket la. Mahal gak rasanya. Kami tak berkesempatan pun naik Eye on London sebab macam gayat je..hehehe..

Big Ben, The Parliament
 Big Ben and The Parliament
Big Ben merujuk kepada menara jam yang terletak berhampiran dengan bangunan Parlimen di London yang sudah berusia lebih 150 tahun dan merupakan menara jam yang ketiga tertinggi di dunia. Lawatan ke dalam Bangunan Parlimen dan Big Ben ada juga disediakan untuk sesiapa yang berminat mengetahui lebih lanjut tentang sejarahnya di sini.


The Westminster Abbey

The Westminster Abbey (front)

The Westminster Abbey (side)
Bangunan ni merupakan sebuah gereja yang agak gothic yang terletak bersebelahan dengan Parlimen dan Big Ben di London. Tempat ni secara tradisinya menjadi tempat pertabalan raja mahupun pemakaman English Monarchs. Kami tak masuk pun ke dalamnya cuma ambil gambar daripada luar je sebab macam serem-serem sahaja..hehehe..

St James Park
St James Park

St James Park : Autumn
St James Park : Autumn
St James Park juga merupakan salah satu taman di raja di London. Terletak di bahagian hadapan sebelah kanan Buckingham Palace, tempat ini sangat cantik dan mendamaikan terutamanya ketika musim luruh. Hampir kesemua bahagian taman diliputi daun-daun kering yang berguguran mencetuskan suasana yang amat romantis. hehehe..Di taman ini juga korang berpeluang menyaksikan haiwan seperti itik, tupai, angsa, dan burung-burung yang berterbangan riang di angkasa. Sungguh mengasyikkan..

Buckingham Palace 
Buckingham Palace
Buckingham Palace merupakan istana yang didiami oleh keluarga diraja Britain dan juga merupakan tempat tinggal tetamu di raja. State rooms yang digunakan untuk urusan rasmi bagi meraikan tetamu diraja dibuka kepada orang awam yang ingin melihat kawasan istana ini pada bulan Ogos dan September setiap tahun semasa cuti musim panas.

Changing of Guards
Changing of Guards
Changing of Guards ni pulak merupakan salah satu upacara atau ceremony yang paling popular di kalangan pelancong yang datang melawat London. Ia diadakan setiap dua hari sekali pada jam 11.30 pagi. Korang yang nak tengok ceremony ni dinasihatkan datang awal untuk mengambil tempat yang sesuai untuk merakam upacara tersebut.

National Galleries
National Gallery 
National Gallery merupakan sebuah muzium yang menempatkan beribu lukisan yang sudah berusia ratusan tahun. Disebabkan banyak tempat di London yang semuanya kena bayar jadi melawat ke tempat ini adalah sangat berbaloi kerana masuk adalah percuma..huhu..Di sini korang berpeluang menyaksikan koleksi karya terkenal seperti Leonardo Da Vinci, Peter Paul Rubens, Michelangelo, Vincent van Gogh dan Raphael. Macam kita yang tak berapa nak faham art ni sekadar tengok jela..huhuhu...

Trafalgar Square
Trafalgar Square
Ia merupakan sebuah dataran yang terletak di tengah kota London yang sangat popular di kalangan pelancong. Ia dikenali sebagai "one of the famous square in the world". Trafalgar Square ini terletak berhadapan dengan National Galleries dan dikelilingi patung singa di keempat-empat penjuru datarannya. Ia juga menjadi tumpuan bagi parti politik melakukan demonstrasi dan protes dan juga bagi tujuan sambutan perayaan.

Madame Tussauds

The Beatles at Madame Tussauds London


Julia Roberts at Madame Tussauds London


Kalo nak tau tempat ni adalah antara tempat yang aku paling tak sabar-sabar nak jejak bila sampai London. Walaupun harga tiketnya agak mahal tapi aku sanggup je keluarkan duit sendiri dan belanja husband aku sebab nak tengok patung Julia Roberts punya pasal..hahaha..Teruk betul kan..Untuk korang yang 'fanatik' nak tengok figure sebenar celebrity kesukaan korang bolehla datang ke sini..Boleh dikatakan semua celebrity terkenal ada di sini..

Traditional Fish and Chips
Diana Traditional Fish and Chips

Traditional Fish & Chips
Dah penat berjalan-jalan di kota London apakata reward diri korang dengan hidangan fish and chips. Kami berpeluang merasai tradisional fish & chip ni di kawasan Whitechapel London dan singgah di kedai Diana Traditional Fish & Chip. Layanan yang diterima di kedai ini sangat mesra seolah-olah semua pelanggannya adalah kawan mereka. Harganya berbaloi. Rasanya sangat sedap dan tidak keterlaluan jika dikatakan ini adalah hidangan fish & chips yang terbaik pernah kami nikmati!

Sunday, March 20, 2011

Masak-Masak : Mee Udang

Assalamualaikum sahabat-sahabat semua, hari ni kita belajar masak mee udang pulak k..

Bahan-bahannya (untuk 4 orang):

500g Udang Besar
2-3 ulas Bawang Putih-dikisar
5 ulas Bawang Merah-dikisar
15-20 tangkai Cili kering-dikisar
2 sudu besar Sos Tomato
3 sudu besar Rempah Kari
2-3 biji Kentang- direbus dan dikisar halus (untuk memekatkan kuah)
Garam secukup rasa
Sedikit kiub ayam/ikan bilis
1 paket Mee kuning
Daun sup dan bawang goreng untuk hiasan

Cara buat kuah:

1. Udang dibersihkan dan dibuang misainya-ketepikan
2. Letakkan sedikit minyak ke dalam periuk
3.
Tumis bawang putih dan bawang merah
4. Bila sudah kuning masukan cili kering yang telah dikisar
5. Masukkan sos tomato dan rempah kari
6. Tumis hingga naik bau
7. Masukan sedikit air.
8. Masukkan kentang yang telah dikisar untuk memekatkan kuah
9. Masukkan garam dan kiub ayam/ikan bilis
10. Masukkan kubis panjang/chinese cabbage
11. Akhir sekali masukkan udang yang telah dibersihkan
12. Rasa dan tutup api.

Untuk menghidang;

1. Mee kuning dicelur
2. Letakkan sedikit mee ke dalam mangkuk
3. Tuangkan kuah dan udang di atas mee
4. Taburkan sedikit daun sup dan bawang goreng
5. Sedia untuk dihidangkan

Selamat mencuba!

Tuesday, March 15, 2011

Top 8 Travel Scams


Terdapat pelbagai cara travel scams atau penipuan ketika percutian ni dan ianya sentiasa berubah2. Kadang2 insiden penipuan ini akan menyebabkan percutian jadi tidak seronok ditambah dengan pengalaman yang menakutkan..Walaupun ianya biasa terjadi di bandar2 besar mahupun kotaraya metropolitan tetapi kawasan luar bandar juga tidak terkecuali. Pelancong asing biasanya menjadi target mudah untuk ditipu berikutan kawasan persekitaran yang asing, perbezaan budaya serta bahasa yang berbeza..

Mengikut pengalaman sendiri, kami pernah beberapa kali berhadapan dengan penipuan2 ini walaupun alhamdulillah belum pernah menjadi mangsa mereka. Apapun, bila berada di negara orang apatah lagi tempat tersebut begitu asing bagi kita, sentiasalah berhati2 kerana penipu ini ada di mana-mana. Walaupun paras rupanya nampak baik tapi beringat2lah dan tanamkan dalam hati "trust nobody"..

Di bawah ini ada disenaraikan beberapa contoh penipuan ketika percutian yang aku dah siap translate daripada majalah Vacation Views edisi ke 18 terbitan Swiss Garden International Vacation Club..Pastu aku ulaskan sekali beserta pengalaman sendiri berhadapan dengan penipu2 ini..

1. The Beggar Syndrome
Biasanya orang ini akan datang kepada pelancong dengan melakonkan watak pengemis yang cacat anggota badan. Dia akan merayu2 dalam bahasa yang kita sukar fahami dan cuba tanamkan perasaan bersalah sekiranya kita enggan menolongnya.

Kami pernah berhadapan dengan pengemis2 ini yang banyak berpeleseran di bawah Eiffel Tower. Mereka berpakaian ala gypsy yang comot dan meminta2 wang daripada kita. Mereka akan datang kepada anda dan bertanya "you speak english?" Sekiranya anda berhadapan dengan mereka, buat sahaja muka yang tak faham bahasa inggeris dan buat2 tak dengar sahaja. Kerana dikhuatiri sekiranya anda melayani, mereka bersama2 kawan2nya yang ramai ini akan mengikuti anda ke mana sahaja anda pergi sehinggalah anda berikan wang kepada mereka.

2. Credit Card Scam
Penggunaan kredit kad di luar negara sememangnya tidak dapat dielakkan terutamanya untuk membiayai bil hotel. Peniaga yang tidak bertanggungjawab akan mengambil kesempatan "swipe" pembayaran tambahan bila anda tidak melihatnya kerana mereka tahu anda tidak boleh tuntut semula sehingga anda pulang ke negara asal. Sekiranya anda menggunakan kredit kad di luar negara, anda dinasihati untuk menggunakannya di tempat2 yang diyakini sah sahaja.

3. The Courteous Drink
Terdapat Pemandu Pelancong yang tidak bertauliah akan membantu anda membelikan minuman ketika menunjukkan tempat2 menarik dan ketika meminta bayaran, harga minuman tersebut lebih mahal daripada harga mini tour itu sendiri. Anda tidak mempunyai pilihan selain membayar sahaja harga yang diminta! Ini boleh dielakkan sekiranya anda membeli minuman sendiri dan tidak menerima sebarang pelawaan yang tidak termasuk dalam pakej tersebut.

4. Diversion Theft
Ini boleh berlaku dalam dua keadaan. Keadaan pertama di mana seseorang telah menumpahkan minuman atau sesuatu ke baju anda. Ketika "pelakon" ini meminta maaf dan cuba membersihkannya dia akan menyeluk poket atau beg anda yang berisi dompet.
Keadaan kedua pula di mana seseorang meminta tolong anda dengan "masalahnya" dan ketika anda cuba membantunya dia menyeluk poket atau beg anda dan mengambil barangan berharga anda. Mereka ini akan "membuat sesuatu" agar dapat mengalihkan perhatian anda untuk mengambil barangan berharga anda.

Ketika di Paris dulu, kami pernah menyaksikan penipuan tersebut berlaku depan mata kami. Seorang lelaki muda berpakaian biasa berjalan di tengah2 orang ramai yang lalu lalang dan dengan sengaja menjatuhkan sebentuk cincin. Dia mengambil kembali cincin yang dijatuhkannya dan mengejar dan memanggil2 seorang lelaki yang biasanya seorang pelancong. Biasanya mereka ini sudah aim siapa yang mereka akan kenakan. Dia kemudian berkata "Sir, this is yours. I saw it dropped from your pocket" Pelancong lelaki yang dalam keadaan bingung tidak pasti samada benar atau tidak cincin tersebut kepunyaannya hanya mengambilnya sahaja dan mengucapkan terima kasih. Lelaki muda tersebut kemudian meminta wang kerana berjaya menyelamatkan cincin tersebut daripada kononnya tercicir. Pelancong lelaki ini mengeluarkan dompetnya dan memberi sejumlah kecil wang tetapi lelaki muda ini meminta sehingga berpuluh euro untuk "pertolongannya". Pelancong lelaki yang sudah terperangkap ini terpaksa membayar pada harga yang mungkin tidak bernilai pun dengan cincin yang terjatuh itu!

Ketika berkunjung ke Vietnam baru2 ini pula, ada seorang peniaga pakaian seorang gadis Vietnam menasihatkan agar berhati2 dengan gelang emas yang dipakai kerana dikhuatari seseorang akan berjalan di sebelah dan ketika leka dia akan memotong gelang tersebut tanpa saya sedari. Pesanan ikhlasnya memang saya ingat dan sangat berterima kasih kepadanya kerana mengingatkan saya tentang bahayanya.

5. Taxi Service Scam
Penipuan ini melibatkan pemandu limosin ataupun teksi yang kononnya sudah habis waktu kerja dan mencari duit lebih akan menghampiri anda di airport dan bertanya destinasi anda. Kalau di Malaysia kita menggelarkannya "ulat". Dia akan menipu anda dengan cara mengambil jalan yang lebih jauh, enggan menggunakan meter ataupun enggan memberikan beg pakaian anda yang disimpan dalam bonet hingga anda membayarnya wang yang dikehendaki yang ternyata lebih mahal berbanding tambang sepatutnya.

Ini pernah berlaku kepada kami ketika di Ho Chi Minh City baru2 ini. Kami meminta pihak hotel memanggil teksi untuk ke Kedai Shamsuddin, salah sebuah restoran halal di sana. Pihak hotel sudahpun menasihatkan agar memilih teksi Vinasun, Vina Taxi ataupun Mai Linh sahaja kerana teksi2 tersebut adalah teksi yang berdaftar. Maka kami menaiki teksi Vinasun ke restoran tersebut dan tambang pada meter menunjukkan VND17,000. Suami dengan senang hati memberikan VND20,000 dan bakinya sebagai tip.

Apabila mahu pulang ke hotel kami meminta pihak restoran memanggil teksi. Lalu kami menunggu teksi di hadapan kedainya sementara pekerja restoran tersebut menahan teksi untuk kami. Tidak lama kemudian, ada sebuah teksi berhenti di hadapan kami menurunkan penumpang. Kemudian pekerja tersebut bertanyakan sesuatu kepada pemandu teksi tersebut dan membuka pintu teksi untuk kami. Disebabkan keadaan yang gelap kerana sudah malam kami terus menaikinya.

Apabila di dalam teksi aku perhatikan pada meter tersebut terpapar VND42,000. Aku bertanyakan suami "meter?" dengan harapan pemandu teksi tersebut faham dan set kan semula meter tersebut tetapi dia terus memandu kami ke hotel. Sesampainya di hotel, dia hanya menurunkan kami di tepi jalan dan tidak masuk ke lobi hotel. Suami segera keluar daripada teksi dan bertanya "How much?" Pemandu bertanya kembali "In Dong or Dollar?" Suami meminta harga dalam dong (matawang Vietnam). Pemandu meminta VND67,000! Suami terus argue dengan pemandu tersebut dan mengatakan bahawa ketika kami pergi kami hanya membayar VND20,000 dan pemandu tersebut cuba menipu. Suami mengarahkan aku segera keluar daripada teksi dan menunggu di luar. Pemandu tersebut berdolak dalik mengatakan dia menggunakan jalan yang lain sebab itu tambangnya lebih mahal. Mana mungkin jalan yang berlainan kerana restoran tersebut terletak di hujung jalan sebelah kiri manakala hotel kami pula di hujung jalan sebelah kanan. Hanya satu jalan sahaja! Suami mengatakan kepada pemandu tersebut "You try to cheat me! I give you VND20,000" dan meletakkan duit tersebut di atas kerusi penumpang. Pemandu tersebut terus menjerit sekuat hati "VND20,000!!!!" dan marah2 dalam bahasanya yang tidak kami fahami. Aku terus melambai2 kepada pihak concierge hotel sebagai isyarat agar mereka nampak kami kerana bimbang perkara buruk terjadi. Suami terus menutup pintu teksi dan kami terus berlari tinggalkan pemandu teksi tersebut yang amat tidak puas hati kerana tidak berjaya menipu kami..Mujurlah pemandu tersebut tidak mengejar kami dan syukur Alhamdulillah kami tidak diapa2kan..

6. The Bogus Doctor Scam
Ini berlaku apabila ahli keluarga pelancong tersebut dihubungi oleh "bogus doctor" atau "staf hospital" yang memberitahu kononnya ahli keluarga yang melancong di luar negara tersebut ditimpa kemalangan dan memerlukan penghantaran wang untuk tujuan rawatan. Penipu ini akan menghubungi ahli keluarga tersebut melalui telefon, sms ataupun email dengan meminta maklumat akaun bank. Apabila perkara ini terjadi, pastikan anda menghubungi pihak kedutaan Malaysia di negara tersebut terlebih dahulu dan menghubungi sendiri pihak hospital tersebut. Berbincang dan bertanyalah terlebih dahulu kepada pihak berkenaan sebelum membuat apa2 transaksi untuk mengelakkan penipuan tersebut berlaku.

7. Bodyguard Scam
Seseorang yang memberitahu bahawa dia juga ingin ke tempat yang sama dengan anda. Tanpa anda sedari dia sebenarnya sedang mengekori anda daripada jauh. Apabila anda ingin beredar, dia akan datang kepada anda meminta wang yang kononnya untuk servisnya "menjaga" anda di tempat yang kononnya bahaya tersebut. Dia akan mengugut anda dan tanpa ada pilihan anda terpaksa membayarnya!

8. Hostess Scam
Berhati2 apabila anda ke kelab atau restoran mewah di mana seorang gadis akan menghampiri anda dan berbual2 sambil menemani anda minum. Apabila anda meminta bil, anda akan dibebani dengan bayaran tambahan iaitu bayaran gadis yang berbual dengan anda hanya untuk perbualan biasa!

Jadi sentiasalah berhati2 walau di manapun anda berada baik di negara sendiri mahupun di luar negara kerana penipu2 ini ada di mana2 dan mereka menjelma dalam pelbagai watak yang kadangkala kita sendiri tidak menyangkanya. Jangan jadikan percutian anda suatu mimpi ngeri hanya kerana terjebak dengan penipuan2 ini kerana anda bercuti untuk berehat dan berseronok bukan untuk berduka cita..

Tuesday, March 8, 2011

Nostalgia : Buku Autograph



Assalamualaikum..

Korang ingat tak masa kita kecik-kecik dulu selepas tamat peperiksaan akhir tahun kita akan bertukar-tukar autograph dengan kawan-kawan untuk kita mahupun kawan kita tuliskan alamat dan pesanan sepatah dua kata. Aku masih teringat memori itu dan masih menyimpan semua buku autograph aku bermula daripada darjah Empat hinggalah sekolah menengah. Semua sekali bejumlah lima atau enam buah buku latihan sekolah.

Dulu, autograph menjadi popular berikutan tiada cara lain untuk berhubung dengan kawan-kawan melainkan melalui surat mahupun telefon. Dalam autograph tersebut akan ditulis nama, alamat, tarikh lahir, tempat lahir, nombor telefon rumah dan apa sahaja yang kita ingin kongsikan dengan kawan-kawan kita.

Baru-baru ni pula semasa mengemas majalah-majalah lama, aku sempat membelek buku-buku lama dan terjumpalah buku autograph yang aku masih simpan elok di rak buku. Bila aku membaca semula apa yang aku tulis dalam buku autograph tersebut memang aku tersenyum dan malu sendiri..

Pada buku autograph yang aku tulis ketika Darjah Empat di sekolah rendah, di dalamnya pada muka surat pertama aku tuliskan namaku, tarikh lahir, tempat lahir, makanan kegemaran, minuman kegemaran, kawan karib perempuan, kawan karib lelaki, kenangan pahit, kenangan manis dan cita-cita.

Lucunya, di segmen Minuman Kegemaran aku tuliskan JUS STOBERY. Sudahlah ejaan strawberi salah, entahkan ketika itu strawberi pun aku tak pernah rasa! Di segmen kawan karib lelaki aku tuliskan SECRET dan di segmen kenangan manis juga ku tuliskan SECRET. Apalah yang bermain dalam fikiranku ketika itu sehingga aku menulisnya "secret". Kalau iye pun secret, tidak payahlah menulisnya! Dan yang paling meninggalkan kesan padaku ialah di segmen cita-cita kutuliskan ARKITEK atau GURU. Cita-cita tersebut sangat berbeza dengan pekerjaanku ketika ini dan aku tidak pernah terfikir yang satu ketika dulu itulah cita-citaku.

Memang kelakar aku rasakan. Mungkin apa yang ada dalam fikiran kanak-kanak seusia itu banyak dipengaruhi oleh televisyen dan kawan-kawannya. Kita dewasa dengan pengalaman dan pembelajaran. 

Semakin kita meningkat usia semakin matang kita mengharungi hidup. Sudah pastilah apa yang kita tuliskan 20 tahun yang lalu mungkin tidak lagi relevan dengan apa yang kita kecapi dan nikmati hari ini. Tetapi ia mengajar kita betapa naifnya seorang kanak-kanak seusia itu. Aku berhasrat menyimpannya sebagai kenangan waktu kecil yang akan dikenang di masa hadapan.

Kata-kata dibawah merupakan coretan pesanan daripada abah di buku autograph yang dihadiahkan abah dan mama pada hari lahir aku yang ke 14 tahun:

"Anakku,
Sesungguhnya permata hati yang ku sanjungi setiap warisan adalah pewaris hidup ini.
Dalam keringat pahit dan getir ku tabahkan pengorbanan yang belum berakhir.
Hanya padamu anakku, rasalah dengan keinsafan. Semoga engkau dilindungi keaiban, jagalah diri dalam era kedewasaan, pengertian di dalam ketaqwaan, moga kesampaian..."

Friday, March 4, 2011

Tazkirah Jumaat : Bidadari Syurga



Rasulullah SAW bersabda:
“Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu , puasa di bulan ramadhan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam syurga dari pintu-pintu yang ia kehendakinya”(riwayat Al Bazzar)

Hayati lirik dan lagu Bidadari dendangan Munif Hijjaz

Bidadari Bidadari
Temanilah resahku
Bidadari Bidadari
Tenangkanlah jiwaku
Sumpah setia hidup mati
Semuanya kerana kau isteriku
Isteriku tercinta pelengkap rusuk kiriku

Bidadari Bidadari

Jadilah pedampingku
Bidadari Bidadari
Jadilah sang setia
Kerna cinta cinta suci
Buktinya tidak pernah sepi
Sepi daripada cubaan yang tak terduga

Kau umpama bintang utara
Penunjuk jalan yang terang
Kau beri harapan saat ku jatuh
Bangun semula
Dan berikan sakti cintamu
Penawar racun berbisa
Dan ikatan kita cinta abadi hanya di syurga



Moga kita sebagai wanita dapat menjadi srikandi di dunia dan bidadari buat suami kita di syurga..insya Allah..

Thursday, March 3, 2011

Sembang Santai : Membership Card


Salam semua..
Kali ni aku nak tanya korang berapa banyak membership card yang korang ada? Agak-agaknya yang mana satu paling berbaloi? Ok, meh kita buat kira-kira. Huhu..Cuba korang buka purse and kira berapa banyak membership card atau dalam bahasa melayunya kad keahlian yang korang ada? Aku percaya mesti lebih daripada satu kan? Kad yang biasanya ada dalam purse ialah;

Kad Mesra Petronas
Kad Bonus Link
Kad Jusco J Card
Kad Sogo S Card
Kad Watsons
Kad Vitacare V Card 
Kad MPH Bookstores
Kad MAS Enrich Card

Banyak betul kad keahlian kan? Tu baru kad keahlian, belum masuk kad pengenalan, lesen memandu, kad perakuan berkahwin (bagi yang dah kahwin ler), kad ATM bank yang biasanya lebih daripada satu, kad kredit/debit, kad touch n go, business card and macam-macam jenis kad lagi la. Wahh, banyak betul kad dalam purse kan. Huhuhu..
Rasa-rasanya kan, kad yang mana yang korang rasa paling berbaloi?

Pada aku la kan, kad keahlian yang paling berbaloi ialah dua je. Kedua-kedua kadnya ialah J Card dan Enrich Card. Yang lain-lain tu bukan tak bagus cuma mungkin aku rasa tak pernah dapat manfaat sangat pun daripadanya. Kebiasaanya hanya boleh kumpul points dan tukar kepada barang-barang je. Tapi dua-dua kad yang aku rasa berbaloi ni so far kedua-dua kad ni aku sangat puas hati.

Macam J Card ni kita bukan sahaja diberi points atas setiap ringgit yang dibelanja tapi kadang tu siap dapat voucher membeli belah. Aku pernah le redeem points nye dan dapat lah Cordless Phone Panasonic. Yang best nya lagi parking di Jusco free 2 jam untuk member. So, banyak la kelebihannya yang aku suka.

Macam Enrich Card pun best sebab kita bukan sahaja boleh kumpul points tapi boleh tukarkan points tu kepada tiket penerbangan. So far memang dah pernah redeem untuk tiket penerbangan ke beberapa destinasi percutian. Berbaloi-baloi! Huhuhu


Korang lak kad keahlian mana yang paling berbaloi rasanya?

Tuesday, March 1, 2011

The Alchemist- Paulo Coelho


My Favourite Quotes from an inspiring book, The Alchemist..

It's the possibility of having a dream come true that makes life interesting.

When someone makes a decision, he is really diving into a strong current that will carry him to places he had never dreamed of when he first made the decision.


There is only one thing that makes a dream impossible to achieve: the fear of failure.


If you can concentrate always on the present, you'll be a happy man...Life will be a party for you, a grand festival, because life is the moment we're living right now.

And when two such people encounter each other, and their eyes meet, the past and the future become unimportant. There is only that moment, and the incredible certainty that everything under the sun has been written by one hand only. It is the hand that evokes love, and creates a twin soul for every person in the world. Without such love, one's dreams would have no meaning.

He knew that his love for her would enable him to discover every treasure in the world.

The secret is here in the present. If you pay attention to the present, you can improve upon it. And, if you improve on the present, what comes later will also be better. 

When a person really desires something, all the universe conspires to help that person to realize his dream.

Remember that wherever your heart is, there you will find your treasure. You've got to find the treasure, so that everything you have learned along the way can make sense.

You must understand that love never keeps a man from pursuing his destiny. If he abandons that pursuit, it's because it wasn't true love … the love that speaks the language of the world.

One is loved because one is loved. No reason is needed for loving.

People are afraid to pursue their most important dreams, because they feel that they don't deserve them, or that they'll be unable to achieve them.

Everyone on earth has a treasure that awaits him.

Wherever your heart is, there you will find your treasure.

 

When you are loved, you can do anything in creation. When you are loved, there’s no need at all to understand what’s happening, because everything happens within you.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...