Friday, February 11, 2011

Masak- Masak : Ikan Siakap Kukus

Actually dah banyak kali try resepi ikan siakap kukus atau siakap stim ni..tapi susah betul nak jumpa yg betul2 rasa yang macam kat kedai tu..huhu..so, berpandukan beberapa buku masakan, rujukan internet dan agak2 sendiri so malam tadi berjaya jugaklah masak siakap kukus ni..hehehe..

Bahan A
Ikan siakap saiz sederhana
1    sudu teh tepung jagung
1/2 sudu teh garam

Bahan B
1/2 sudu teh garam
1 1/2 sudu teh gula
1/2 kiub pati ikan bilis
2 sudu besar minyak masak
1 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh lada sulah
2 sudu besar air asam jawa
1 biji labu jeruk bawang putih dipotong empat
2-3 biji asam boi
2 ulas bawang putih dicincang
2 batang serai dipotong nipis
5-7 biji cili api diketuk
seulas halia muda sebesar ibu jari dihiris memanjang
sehelai daun limau purut dihiris halus
segenggam sohun
sedikit air

Bahan c (untuk hiasan)
1 batang carrot dipotong halus
1 biji cili besar dipotong nipis
sedikit daun ketumbar


Cara-caranya:
1. Lumurkan bahan A pada ikan yang telah dikelar badannya dan ketepikan.
2. Dalam satu bekas satukan bahan B dan gaul rata.
3. Panaskan periuk kukus.
4. Letakkan ikan di dalam pinggan yang tahan panas dan tuang bahan B ke atas ikan.
5. Masak dalam periuk kukus selama lebih kurang 10-15 minit.
6. Setelah masak, taburkan bahan C sebagai hiasan.
7. Hidangkan panas bersama nasi.

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...