Saturday, January 22, 2011

10 Perkara Yang Saya Suka Tentang Cameron Highlands, Pahang

1. Strawberry..Strawberry..

Kalau nak dapatakn strawberry segar kat cameron la tempat paling best..Biasanya akan beli di Mardi. Memang segar-segar baru petik dari ladang. Kalo korang nak beli strawberry di Mardi korang kena datang awal-awal pagi. Kalo tak alamatnya habisss..

2. Goreng-Gorengan
Makanan ni aku tak tau korang panggil apa, tapi kalo kitorg satu family panggil makanan ni "goreng-goreng" hehehe..Ada udang goreng, ketam goreng, cendawan goreng, kimci goreng, brocolli goreng dan macam-macam lagi la. Biasanya banyak dijual di pasar malam brinchang..

3. Strawberi Coklat

Tak taula kenapa glamor betul makanan ni kat sini..rata-ratanya pasti ada yang membelinya. Tapi kalo adiri sendiri sedap tak? Jawapannya sedappp! hehehe...

4. Steamboat
Mana-mana restoran di cameron pasti menawarkan sajian steamboat. Sudah semacam tradisi pulak di sini.  Tapi buat first timer ke cameron memang rugi kalo tak pekena steamboat di cameron..Sangat sesuai gitu makan makanan panas di kala cuaca yang sejuk-sejuk ni..

5. Sayuran Segar
Di Cameron Highlands ni macam-macam sayuran ada.. Ada baby kailan, emak kailan, baby sawi, emak sawi, hahaha..Ni da semacam kewajipan pulak kalo pi cameron..Kalo tak beli tak namanya pi cameron kot..hehehe..Setiap kali pi cameron, selalunya memang beli di kedai yang sama di Kea Farm. Kedainya di sebelah kanan..Memang best sebab dapat good bargain..

6. Bunga Segar dan Kering
Ni satu lagi item yang aku suka bila pergi Cameron Highlands. Kalo bunga segar ni personally aku sukakan bunga lily sebab bunganya wangi dan nampak strong gitu..huhu..Tapi of course roses tetap di hati..hehehe..Lambang cinta lah katakan. Kalo balik daripada cameron mesti penuh vase kosong kat umah tu dengan bunga-bunga segar ni..

7. Pokok Bunga / Kaktus
Pelik betul di cameron ni banyak betul pokok kaktus. Bukan ke kaktus hidup kat tempat panas? Cameron kan sejuk..hmm..musykil jap..

8. Souvenier Strawberi
Ni pun dah mula popular di Cameron. Kalau di Kea Farm tu ada satu kedai yang penuh colour merah strawberi ni..Kat depan kedainya macam-macam di jual souvenier strawberi ni. Ada keychain, bantal kecik, bantal golek, bantal bulat, payung, belon, bola. Pendek kata semuanya strawberi. Boleh pilihlah mana satu yang berkenan di hati..

9. Teh
Di cameron ade 2 tempat minum teh, satu di Cameron Valley Bharat Tea dan satu lagi di Boh Tea Plantation..Cameron Valley Bharat Tea ni tepi jalan je kalau naik/turun ikut jalan daripada Tapah. Kalau Boh Tea Plantation lak memang betul-betul kat Cameron ni. Jalan nak masuk ke tempat ni agak sempit. Kalo datang masa peak hour especially time cuti sekolah memang akan jammed ler jalan tu. Sabar jelaa..
Teh ni biasanya kitorang akan stop untuk minum secawan teh dan beli 2-3 bungkus teah utk dibawa pulang. Kalo mama pulak mama suka Teh Boh..katanya ada "umpphh"..hehe

10. Strawberi Kering
Yang ni kalo nak beli elok beli di Kampung Sedia tak pun beli je di Mardi sebab kompem yang orang islam buat. Kalo yang di pasar malam brinchang tu tak berapa nak jamin kesuciannya. Elokla pilih yang diyakini status halal nya kan..

wahh..sudah 10 rupanya..anda pula bagaimana?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...