Friday, May 7, 2010

Prague: Kota Romantis Eropah TimurWencesslas Square dan Opera House
Bawah: Prague Castle dan Charles Bridge

Peluang berjalan-jalan di Prague di Czech Republich tidak kami lepaskan bagi memaksimakan cuti hujung minggu kami. Bertolak ke sana seawal jam 8.00 pagi daripada Vienna International Bus Terminal di Edbergh hanya mengambil masa kira-kira 3 jam 45 minit ke Florenc Bus Terminal Prague berbanding dengan menaiki keretapi yang mengambil masa hampir 5 jam.

Menginap di Ibis Hotel Old Town Praha amat memudahkan percutian hujung minggu kami kerana penginapan kami terletak di kawasan yang amat strategik iaitu bersebelahan dengan shopping complex Palladium, 3 minit berjalan kaki daripada stesen metro Namesti Republiky, restoran makanan halal Istanbul Kebab 2 yang hanya terletak di seberang jalan hadapan hotel, juga yang paling penting tempat-tempat menarik sekitar Prague yang boleh dilawati hanya dengan berjalan kaki! Semua yang pelancong inginkan, bukan?

Sebagaimana pelancong lain kami melawati sambil bergambar kenangan di Powder Tower, Municipal House, Astronomical Clock, Old Town Square, Jewish Quarter, Wencesslas Square, Charles Bridge, Mala Strana, National Gallery, Opera House juga yang paling indah Prague Castle..

Berjalan tanpa membeli belah tidak seronok rasanya. Maka kami singgah beberapa souvenier shop yang kebanyakannya menjual pelbagai jenis kristal pelbagai saiz dan harga..Masa yang ada kami habiskan dengan window shopping sambil menikmati aiskrim..Sempat juga kami membeli beberapa souvenier untuk dihadiahkan kepada keluarga juga sahabat seperti crystal bowl, crystal flower, crystal bracelet dan beberapa barangan lain.

Masa yang singkat di Prague kami maksimakan sebaik mungkin. Kenangan paling indah di sini ialah apabila kami bertemu dengan beberapa Muslim yang antaranya bekerja di kedai souvenier. Kami disapa dengan salam apabila melihat aku yang bertudung lalu dia berjabat tangan dengan suamiku. Katanya sekiranya ada apa-apa yang kami berkenan, dia boleh rundingkan dengan majikannya untuk mendapatkan harga terbaik kerana menurutnya itulah satu-satunya cara dia dapat menolong kita sesama Muslim. Dia begitu bersungguh-sungguh melaungkan "brotherhood" sambil menepuk-nepuk bahu suamiku. Kenangan tersebut kami bawa pulang sebagai memori indah yang dikenang sepanjang perjalanan pulang daripada Prague. Agungnya kuasa Allah..tidak kira walau di mana kita berada, semangat persaudaraan yang kukuh terpahat di jiwa itulah yang akan membantu sesama Islam..Indahnya bumi Tuhan..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...